Sağlık sigortası borçlarını yapılandıracaklar ve gelir testi yaptıracaklar için son gün

Genel Sağlık Sigortası'nda (GSS) yeni dönem başlamıştı. 4.5 milyona yakın kişinin geçmişten gelen 12 milyar liraya yakın borcu yeniden yapılandırılıyor. Yeniden yapılandırma için 2 Nisan son gün.

Giriş Tarihi 14 Mart 2018, 00:00 Güncelleme 14 Mart 2018, 10:14
Sağlık sigortası borçlarını yapılandıracaklar ve gelir testi yaptıracaklar için son gün

İÇİNDEKİLER



Gecikme faizi ve cezası siliniyor, geçmiş borç 53.33 lira üzerinden hesaplanıyor. Genel sağlık sigortası uygulamasına başlandığı 2012'den beri işsizseniz ve gelir testine girip, GSS'ye müracaat etmediyseniz; bu yılın 2 Nisan'ına kadar Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK), 5 yıl 3 aylık, yani 63 aylık prim borcunuz var demektir. Bu da, gecikme faizi ve cezası ile birlikte 20 bin liranın üzerinde bir borç anlamına geliyor. İşte, bu borcu, aylık 53.33 liradan ödeyebileceksiniz ve gecikme faizi, gecikme cezası ise silinecek.


Borcu ister peşin, isterseniz de 12 aylık taksitle ödeyebilirsiniz. Geçmiş borçları yapılandırmak için tanınan süre ise 12 ay. Yani, 1 Nisan 2017'den, 1 Nisan 2018'e kadar süre içinde SGK'ya müracaat edip, bu haktan yararlanabilirsiniz.


Geçmişte genel sağlık sigortası prim borcu olanlara borçlarını yapılandırmaları ve gelir testi yaptırmaları için tanınan bir yıllık süre, 2 Nisan'da doluyor.



Prim borcunu yapılandırmayanlar ve gelir testine başvurmamış olanlar, bu tarihten sonra devletin sunduğu sağlık hizmetinden yararlanamayacak.
2017'nin 1 Nisan'ında çalışmayan ve sosyal güvencesi olmayanların Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında, devletin sunduğu sağlık hizmetinden yararlanma şartları değişti. Geçen seneye kadar Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) bağlı olmayanlar gelirlerine göre GSS için aylık prim ödüyor, bu sayede hem kendileri hem de bakmakla yükümlü oldukları kişiler, sağlık hizmetinden yararlanıyordu. Primler de gelir testi sonucuna ve her yıl asgari ücrete göre değişiyordu. 1 Nisan'da yapılan düzenleme ile genel sağlık sigortasında tek prim sistemine geçildi; gelir testi zorunluluğu kaldırıldı ve geçmiş prim borçları da yapılandırıldı.


Buna göre; sosyal güvencesi olmayanlar 2017 yılında aylık 53.33 lira yatırarak sağlık hizmetinden yararlanmaya başladı. 1 Nisan 2017 tarihi öncesi ödenmemiş genel sağlık sigortası prim borcu olan 4.5 milyona yakın kişinin de geçmişten gelen 12 milyar liraya yakın borcu yeniden yapılandırıldı. Aynı zamanda sosyal güvenci olmayanlardan da gelir testi yaptırmaları istendi. Hem borç yapılandırması hem de gelir testi yaptırılması için de bir yıllık süre tanındı. İşte bu süre, 2 Nisan'da doluyor. Yani, geçmiş yıllarda GSS'ye prim borcunuz varsa 2 Nisan'a kadar bu borcu yapılandırmanız ve bugüne kadar hiç gelir testi yaptırmadıysanız da bu tarihe kadar yaptırmanız gerekiyor.


Peki, borç yapılandırmasından nasıl yararlanılacak? Yapılandırmadan kasıt, geçmiş borçların silinmesi anlamına gelmiyor; gecikme faizi ile cezası siliniyor ve daha da önemlisi borç, aylık 53.3 lira üzerinden hesaplanıyor. Örneğin, genel sağlık sigortası için 5 yıldır (60 ay) hiç prim ödemediniz. Aylık 53.3 lira üzerinde (60x53.3), 3.198 lira ödeyerek, geçmiş tüm borçlarınızdan kurtuluyorsunuz.


Borç yapılandırmasından bazı kişiler yararlandı ancak bazıları da halen borçlarını yapılandırmadı. Yeri gelmişken belirteyim, yapılandırmadan yararlananların borçlarını son ödeme tarihi de 30 Nisan'da doluyor. Bu tarihte borcunu ödemeyenlere ise gecikme cezası ve zammı uygulanacak. Borcunu yapılandırmayanlar içinse süre 2 Nisan'da doluyor. Halen bu imkandan yararlanılmazsa, geçmişteki borçlar gecikme zammı ve cezası ile birlikte ödenmek zorunda.