70 milyar liralık süper teşvik

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, 2018’de proje bazlı teşvik sistemi ile 70 milyar liralık yatırım açıklamaya hazırlandıklarını belirterek, “Şimdiye kadar 12-13 büyük yatırım netleşti. Ayrıca çok geniş kapsamlı yatırım başvuruları masada bekliyor” dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Aralık 2017 Güncelleme 30 Aralık 2017, 01:13
70 milyar liralık süper teşvik

İÇİNDEKİLER

Proje bazlı teşvik Türkiye'nin geleceğinin daha da güçlenmesini sağlayacak. Hükümet bu konuda çok kararlı adımlar attı. Proje bazlı teşvik sisteminde, 70 milyar liralık yatırımı açıklamaya hazırlandıkları müjdesini veren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2018 için güçlü destek hazırladıklarını söyledi. İşte Zeybekçi'nin açıklamaları:
Tüm yatırımcılara 70 milyar liralık yatırım teşvik belgesini bir kerede vereceğiz. Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren proje bazlı teşvik sistemi ile istihdamın artırılması ve stratejik yatırımların güçlendirilmesi amaçlanıyor. Proje bazlı teşvik sisteminden yararlanan yatırımlara nitelikli personel, enerji, prim ve altyapı desteği sağlanırken gümrük vergisi muafiyeti, KDV iadesi ve sermaye katkısı avantajı tanınıyor. Projelere ayrıca yatırım yeri tahsis edilip kamudan alım garantisi veriliyor.
Yatırımlara ilişkin Bakanlar Kurulu kararı alınacak. Arkadaşlarla çalışıyoruz, konuyu Bakanlar Kurulu'na sevk edeceğiz. Her bir yatırım, Bakanlar Kurulu kararı haline gelecek. Sayın Cumhurbaşkanımızın şahitliğinde tüm yatırımcılara 70 milyar liralık yatırım teşvik bel gesini bir kerede vereceğiz. Şu ana kadar netleşmiş 12-13 civarında yatırım söz konusu. Her alanda başvuru var. Tıp ve enerji teknolojilerinden petrokimyaya kadar tüm alanlarda, çok geniş kapsamlı başvuru bulunuyor.
Önümüzdeki dönemde gerek cari açıkla mücadelede, gerek arzı artırmada, gerekse Türkiye olarak seçtiğimiz alanlarda kendi dünya devlerimizi yaratmak için yaptığımız çalışmalarda önemli sonuçlar elde edeceğiz. Yatırım teşvik belgelerinde bu yıl, geçen yıla göre adet olarak yüzde 50'nin üzerinde, tutar olarak yüzde 80 civarında, istihdam olarak yüzde 60 civarında artış söz konusu.
Beklentiler anlamında baktığımızda, bunlar 2018'de hayata geçecek. Özel sektör yatırımları, üretim faaliyetleri, cari açığı dengeleyici, ithalatı ikame edici alanlardaki üretim faaliyetleriyle ilgili çok üst düzeyde gelişmeler göreceğiz. Bunlar yeterli mi, yetmeyecek.
Aldığımız tedbirler devam ediyor. İçerideki üretimi koruyucu, haksız rekabeti önleyici çalışmaları da dünyada en iyi uygulayan ülkelerden biriyiz, devamlı takip ediyoruz. Türkiye'nin menfaatini zedeleyici uygulaması olan tüm ülkelere anında karşılık veriyoruz.

2018'DE İLK 10'DA OLMAK İSTİYORUZ
2018'de hizmet ihracatımızda dünyanın ilk 10'unda olma yolculuğuna hızlı bir şekilde katılacağız ve 50 milyar doları geçeceğiz. Bunun için her şeyi yapıyoruz. Hizmet ihracatçılarına önemli destekler veriliyor. Güncellenmesi beklenen Gümrük Birliği'ne hizmet sektörünün de dahil olacağını açıkladık. Türk yemeklerine ilişkin çok önemli bir projeyi tanıtacaklarını kaydederek, "Dünyanın önemli noktalarında, önemli merkezlerinde, önemli şehirlerinde Türk mutfağı neymiş, Türk ürünleri neymiş, Anadolu mutfağı-ürünleri neymiş bunu en önemli desteklerle, Türk Ticaret Merkezleri mantığından yaklaşarak böyle bir projeyi önümüzdeki günlerde sizlerle birlikte paylaşacağız
KDV iadelerine ilişkin konunun da Ekonomi Koordinasyon Kurulu'ndaki son şeklini aldığını belirtmek isterim. Konu hakkında ufak düzeltmeler yapıldıktan sonra kamuoyu ile paylaşılacak.
IMF, Dünya Bankası, OECD ve Avrupa Birliği (AB) Türkiye'nin bu yılki büyümesini yüzde 2,5 olarak tahmin etti. Biz ise ülkeyi çok iyi bilen bir Bakanlık ve hükümet olarak yüzde 5,5 büyüme öngördük. Bu hedefi yüzde 100'e yakın tutturacağız. 2018'de enflasyonda kalıcı tek haneye ulaşılacak. İlk üç ayda tek haneye inme beklentisi yüksek, nisana tek haneyle girilebilir.
Ekonomi yönetimi olarak 'büyüme' deyince; ihracata, üretime, yatırıma dayalı büyümeyi tarif ediyoruz. Özel sektör yatırımlarına dayalı büyümeyi, en çok istenen büyüme olarak görüyoruz. 2017'nin üç çeyreklik büyümesi, Türkiye için hiç küçümsenmeyecek bir başarı destanıdır; hele hele 2016'daki işgal girişimi, etrafımızdaki ateş çemberi, Rusya ile ilgili bazı kısıtlamalarla ilgili problemler, seçimlerden kaynaklanan AB ile ilgili beklentilerin negatif olarak algılanması da eklenince...
Halbuki realite öyle olmadı. AB ile ticareti ve ihracatı, doğrudan yabancı sermaye girişlerini artırdık. Bütün bunların olduğu 2016 ve bu yıl bunu başarmış olmak, Türkiye için tüm dünyanın ayakta alkışlaması gereken bir başarıdır. Türkiye'deki bazıları siyaset yapacağım derken, iktidarı kötülemek adına Türkiye'yi kötülemekten geri durmuyorlar.
İhracatta 2018 hedefi 169 milyar dolar. Bu hedef de çok kolay aşılacak. 2018'de, bu yıl olduğu gibi uluslararası kuruluşların büyümede yüzde 2,5'lerle başlayıp yüzde 7'lere revize ettiği bir dönem yaşanmayacak. Şimdiden onlar yüzde 5'ler seviyesinde öngörülere başladılar. Gelecek yıl yine rekorlar peşinde koşan ihracat performansımız olacak. Öngörümüz, yüzde 6'nın üzerinde büyümeyi yakalamış olmak ve 170 milyar doların üzerinde ihracat hedefine ulaşmak.

TÜRKİYE YİNE YILDIZ OLACAK
Bakan Zeybekçi, "2016 yılında 143,3 milyar dolar ihracatımız vardı, kasım ayın sonunda 156 milyara ulaştık. Allah bereket versin. Enflasyonla mücadelede istediğimiz sonucu alamadık, alacağız ama kurtuluşu yok. Bu azim aşk bizde olduktan sonra, elhamdülillah dağları bile delen irade bizde olduktan sonra, onun da üstesinden geleceğiz. Faizle mücadelemiz de devam edecek. Durmak yok mücadeleye devam. Felaket tellalları var, bazı yerlerde leş sırtlanları var. Onlar da bekliyorlar, 'Acaba Türkiye'de bir şey olur da biz de bu işten rant elde eder miyiz, biz de bu işten spekülasyonla bir şeyler koparabilir miyiz?' Ekonomi Bakanı olarak söylüyorum Türkiye'nin gerek kamu devlet, gerekse özel sektörünün bir yıllık tüm borçlarının tamamı Türkiye'nin rezervlerinde mevcuttur. Onun için kurla ilgili hareketler tamamen spekülatiftir. Başka hiçbir gerekçesi yoktur. Bunların da yakında defterleri dürülecektir, bundan emin olun. Türkiye büyümeye devam edecek 2018 yılında da. Türkiye ihracatını, istihdamını arttırmaya devam edecek. Türkiye parlayan bir yıldız olmaya devam edecek. Türkiye, bölgesinde ecdadın bize emanet ettiği kültür coğrafyasının tamamında artık kural konulan değil kural koyan bir ülke olmaya devam edecek" dedi.