TÜBİTAK’tan 2.8 milyar TL

2018’de Ar-Ge bütçesi 2 milyar 781 milyon liraya çıkacak olan TÜBİTAK, yeni bir destek sistemi hayata geçirecek. Yeni programda sanayi ve arayüz destekleri verilecek.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Aralık 2017 Güncelleme 04 Aralık 2017, 00:00
TÜBİTAK’tan 2.8 milyar TL

İÇİNDEKİLER

AR-GE destek bütçesi 2018 yılında yüzde 1.2 artışla 2 milyar 781,8 milyon TL'ye yükselen Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Araştırma Alanı (TARAL) programları kapsamında 1 milyar 360 milyon TL destek kullandıracak. Destek programından aslan payını 471.4 milyon TL ödenek ile Sanayi Ar-Ge Destek Programı alacak. Gelecek yıl Kamu Ar-Ge Destek Programı'na 250 milyon TL, Akademik ve Uygulamalı Ar-Ge Destek Programı'na 310 milyon TL aktarılacak.

GİRİŞİMCİLER DİKKAT!
TÜBİTAK, 2018'de yeni bir destek sistemini hayata geçirecek. Yeni destek sistemi, Ar-Ge, yenilik ve girişimcilik alanındaki faaliyetleri desteklemek amacıyla Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEP) tarafından yürütülen 9 destek programı yerine geçecek. Çağrılarla 'Sanayi Destekleri' ve 'Arayüz Destekleri' verilecek. Bu desteklerle pazara başarıyla ulaşan, katma değeri yüksek ürün ve hizmetler sağlayan sanayi Ar-Ge ve yenilik proje destekleri ile bu desteklerin daha yaygın, etkili ve verimli kullanılabilmesi için özel sektör, üniversite ve kamu kurum ve kuruluşlarından ilgili paydaşlara arayüz destekleri sağlanacak. Çağrı konusu ve içeriğine uygun olarak desteklere, girişimci adayları, sermaye şirketleri, üniversiteler, araştırma kurumları gibi çeşitli gerçek ve tüzel kişiler başvuru yapabilecek. Bilim İnsan Destek Programları Başkanlığı tarafından ise 2018'de, '2244- Öncelikli Alanlarda Doktora Dereceli İnsan Kaynağı Yetiştirme Programı' başlatılacak. Doktoralı insan kaynağını yetiştirecek üniversitelere destek verilecek.

BÜYÜMEYİ DESTEKLEYECEK
BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TEYDEP tarafından gerçek ve tüzel kişilerin Ar-Ge, yenilik ve girişimcilik alanındaki faaliyetlerini desteklemek amacıyla yürütülen programların sürdürülebilir ekonomik büyümeye katkı sağlamak üzere daha verimli hale getirilmesi için 2018'de yürürlüğe girecek yeni bir destek sistemi tasarlandığını açıkladı. TEYDEP'İN kuruluşundan bu yana mikro ölçekte Ar-Ge kültürü, Ar-Ge yapabilme becerisi ve kapasitesinin geliştirilmesi, bilgi birikimi oluşturulması, üniversitesanayi işbirliği yönünde ilerleme sağlanmasına katkı sağladığını belirten Özlü, şimdi de bu oluşan kapasite ve bilgi birikiminin daha hedef odaklı projelere yönlendirilecek ulusal çapta katkı sağlayıcı, katma değeri yüksek, rekabet düzeyi yüksek ürünlere dönüştürülmesinin amaçlandığını kaydetti.