Ambargo delik deşik

Türkiye’nin ambargosunu deldiği iddiasıyla siyasi ve ekonomik kumpas ile saldırıya geçen Amerika başta olmak üzere bütün AB ülkelerinin İran ile ticaret yaptığı ortaya çıktı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Aralık 2017 Güncelleme 03 Aralık 2017, 00:04
Ambargo delik deşik

İÇİNDEKİLER

Amerika'da devam eden davayla Türkiye'ye ekonomik ve siyasi kumpas kurmaya çalışan Amerika'nın İran ambargosunu defalarca deldiği ortaya çıktı. Sadece Amerika değil AB ülkelerinin de İran'la ticaret yaptığı anlaşıldı. FETÖ terör örgütünün verdiği sahte belgelerle 'İran'a ambargoyu deldiniz' iddiasıyla ile Türkiye'ye kumpas kurmaya kalkan Amerikalılar, kendi şirketlerine karşı 3 maymunu oynadı. Bankalar, silah şirketleri, bilişim ve telekominikasyon şirketleri İran'la birçok ortaklık yaptı. Pentagon'a yakın şirketler, her yıl İran'a F-14 parçaları sattı. Hatta geçen yıl 57 milyon dolarlık satış yaptı.

KİM NE SATMIŞ?
ABD'li GSM şirketi AT&T, İran GS şirketi RighTel ile anlaşma yaptı.
World Eco Energy, AFP'ye günlük çöp yakarak ve yosun ve tuz ve atık suları işleyerek günde 250 megawatt üretti. İran'ın birçok kentine kurulan sistemin sahibi de California merkezli World Eco Energy.
Merrill Lync, Standart Chartered, JP Morgan da İran'la ortaklık yapan ve milyarlarca dolarlık kredi anlaşmalarına imza atan bankalardan 3'ü.
Bir başka Amerikan devi Google, İran'da ürün satıyor.
Chevrolet ve Ford, her yıl İran'a araç sattı.
AB üyesi ülkelerin yaklaşık 1000 adet şirketi İran'daki şirketlerle ortaklık yapıyor
BOİNG şirketi İran Havayolları'na milyarlarca liralık uçak satışı yaptı.

PETROL TİCARETİNDE HERKES VAR
Öte yandan US Energy Information Administration isimli kurumun Şubat-Haziran 2011 dönemini kapsayan raporuna göre, Çin günde 543 bin varil petrolü İran'dan ithal etti. Avrupa Birliği (AB) 450 bin varil petrol ithalatı yaptı. Japonya 341 bin, Hindistan 328 bin, Güney Kore 244 bin varil petrol ithalatı gerçekleştirdi.
Raporda AB ülkelerine de yer verilirken, yine aynı zaman diliminde İtalya 183 bin varili İran'dan aldı.
Citibank, Deutche Bank, Merrill Lync, Standart Chartered gibi bankaların da aralarında bulunduğu birçok bankanın son 10 yılda İran ile değeri 20 milyar doları bulan doğrudan 25 bin işlem yaptığı da açıklandı.