Sınırda elektrik ticaretinde yeni hamle!

Enerji Bakanı Albayrak, İran ile çift yönlü elektrik alışverişini sağlamak için 500-600 megavat kapasiteli 3 yerli çevirgeci sisteme entegre edeceklerini açıkladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Kasım 2017 Güncelleme 23 Kasım 2017, 02:14
Sınırda elektrik ticaretinde yeni hamle!

İÇİNDEKİLER

Türkiye, iran başta olmak üzere doğu ve güney sınırında komşu ülkelerle elektrik alışverişini çift yönlü hale getirmek, kapasiteyi artırmak için önemli bir atılıma hazırlanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, sınır komşularıyla 36 ay içinde çift yönlü güç alışverişini sağlamak için 500-600 megavat kapasiteli 3 yerli çevirgeci sisteme entegre edeceklerini açıkladı. Bakan Albayrak, Doğubeyazıt'ta kurulacak geri besleme (back to back) istasyonu ile İran'la çift yönlü elektrik enerjisi alışverişinin sağlanacağını söyledi. Bakan Albayrak, atılacak adımları şöyle sıraladı:

Yüksek Gerilim Güç Laboratuvarı kurulacak. Bu kapsamda enerji nakil hattı direk test merkezi kurulumu da hedefleniyor.

Ulusal elektrik sisteminin herhangi parçasında ya da biriminde yapılacak bakım faaliyetlerinin sistemin enerjisinin kesilmeden yapılması amacıyla canlı bakım ekipleri kuruldu.

Trafo merkezlerinin insansız çalıştırılmasıyla ilgili altyapı çalışmaları sürüyor.

Yatırım programı kapsamında 135 adet toplam uzunluğu 991.7 kilometre olan enerji iletim hattı, 88 adet 7 bin 300 megavat gücünde trafo merkezi ve 15 adet 81 kilometre uzunluğunda yeraltı kablo projeleri gelecek yıl sonu itibariyle tamamlanacak.

TETAŞ'a, Akkuyu'da tesis edilecek toplam 4 bin 800 megavat gücündeki nükleer güç santralinin birinci ve ikinci ünitelerinde üretilecek enerjinin yüzde 70'ini, üçüncü ve dördüncü ünitelerde üretilecek enerjinin yüzde 30'unu 15 yıl süreyle satın alma görevi verildi.

Hazal ATEŞ