İthalata karşı yerli hamle

Dış ticaret açığı ‘İthal Sanayi Ürünlerinin Yerlileştirilmesi Projesi’ ile kapatılacak. İlk aşamada 978 ürün tespit edildi. Yerlileştirilecek ürün sayısı 2 bin 600’e kadar çıkacak.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Kasım 2017 Güncelleme 15 Kasım 2017, 02:01
İthalata karşı yerli hamle

İÇİNDEKİLER

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye'nin dış ticaret açığını kapatmak amacıyla 'İthal Sanayi Ürünlerinin Yerlileştirilmesi Projesi' başlattıklarını belirterek, "Türkiye'nin ithal ettiği ara mallar arasından ilk aşamada 978 ürün tespit ettik. Yerlileştirilecek ürün sayısı 2 bin 600'e kadar çıkacak. 2018'de ürün sözleşmeleri yapılacak, gelecek yılın sonunda ilk ürünleri görebilirsiniz" dedi. Bakanlığının hazırladığı ve Bakanlar Kurulu'nda sunumu yapılan 'İthal Sanayi Ürünlerinin Yerlileştirilmesi Projesi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özlü, Türkiye'nin 105 milyar doları sanayi ürünlerinden oluşan yaklaşık 134 milyar dolarlık 'ara malı' ithalatı olduğuna işaret ederek, proje kapsamda Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek önderliğinde çalışacak, sekretaryasını Bakanlığın yürüteceği, 'Yerlileştirme Yürütme Kurulu' oluşturulacağını söyledi. Özlü, proje çerçevesinde 'kimya ve ilaç', 'yarı iletken ve elektronik', 'makine ve teçhizat', 'gıda, içecek ve tütün' ile 'motorlu kara taşıtları' sektörlerine odaklanıldığını ve bu alanlardaki ürünlerin yerlileştirilmesine öncelik verileceğini bildirdi. Türkiye'nin ithal ettiği yaklaşık 2 bin 600 kalem ara malın tek tek tarandığını anlatan Özlü, yerlileştirilecek ürünlerin seçiminde 2 kriterin devreye gireceğini vurguladı. Özlü, "İlk, kolay şekilde yerlileştirip kısa sürede ekonomiye katkı sağlayabileceğimiz ürünlere öncelik vereceğiz. Yerlileştirmesi birkaç yıl ve büyük yatırım gerektirecek ürünleri daha sonra üreteceğiz. İkinci kriter ise ürünlerin hangi firmalar tarafından yerlileştirileceğinin seçimi, şu anda bu kriterleri tespit ediyoruz" diye konuştu. Yerlileştirme Yürütme Kurulu'nun kriterlerin belirlenmesinin ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığında toplanacağını ifade eden Özlü, kuruldan ara mallara dair onay çıktıktan sonra ürünlerin küresel sisteme entegre şekilde Bakanlık, TÜBİTAK, KOSGEB, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) ile Türk Standardları Enstitüsü (TSE) eliyle yerlileştirileceğini dile getirdi.

HEDEF YÜKSEK KATMA DEĞERLİ İHRACAT
BAKAN Faruk Özlü, "Türkiye'deki 67 bin ihracatçının ilk bini, toplam ihracatımızın yaklaşık yüzde 60'ını gerçekleştiriyor. 1 milyar dolar barajını geçen sadece 10 firma bulunuyor. Bu sayının en az 50'ye ulaşmasını hedefliyoruz" dedi. Teknoloji Transferinin Hızlandırılması Projesi'nin kapanış konferansına katılan Bakan Özlü, "Bunun tek yolu ise, yüksek katma değere sahip ürünlere odaklanmaktır. Bu da ancak Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşma ile mümkün olacak. Tüm bu kavramları, bütün üretim ve pazarlama süreçlerinin merkezine koymak durumundayız" diye konuştu.