Faize karşı insani finans

MÜSİAD Başkanı Kaan, faizin bir sömürü aracı olduğunu belirtip, üretimin önünü açacak ‘insani finans’ adını verdikleri yeni bir sistemi İstanbul’da düzenlenecek Global Finans Zirvesi’nde dünyaya anlatacaklarını söyledi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Kasım 2017 Güncelleme 01 Kasım 2017, 02:12
Faize karşı insani finans

İÇİNDEKİLER

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), krizlerle boğuşan dünyaya yepyeni bir finans sistemi önermeye hazırlanıyor. 16-18 Kasım tarihleri arasında İstanbul'da düzenlenecek olan 'Global Katılım Finans Zirvesi'nde bu yeni sistem tartışılıp dünyaya duyurulacak. 50'den fazla ülkeden 10 bin kişinin katılacağı zirvede, 200'den fazla yerli-yabancı konuşmacı yer alacak. Zirve öncesinde bir araya geldiğimiz MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan ile İnsani finans' adını verdikleri bu sistemin detaylarını konuştuk.

BİRKAÇ PROJE AÇIKLAYACAĞIZ
Faizin bir sömürü aracı haline geldiğini belirten Kaan, "Faizin yükünü azaltacak, hatta tamamen ortadan kaldıracak bir sistem üzerine çalışıyoruz" dedi. Türkiye'de reel faizlerin yüzde 20'lerin üzerinde uygulandığını hatırlatan Kaan, "Bu oranlarla yatırım da üretim de mümkün değil. İşadamına, iş dünyasına yüzde 20'ye yakın oranda para satmakla, Türkiye'nin kalkınmasının önünde bir duvar örmek aynı değerdedir. Biz insani finansla ilgili yapacağımız kongrede özellikle tarımsal finansmandan, girişim sermayesi fonundan başlayarak kooperatif bankacılığına kadar birçok projeyi masaya yatıracağız" diye konuştu. İnsani finansın katılım bankacılığına bir alternatif olmadığının altını çizen Kaan, şu bilgileri verdi: "İnsani finans, İslami ya da faizsiz bankacılık olarak sınırlandırılamayacak faizsiz bir finansal sistemin adı. Nihai hedef parayı artırmak değil. Para ve sermaye sayesinde; insanın mutluluğunu, sürdürülebilir refahını ve ekonominin üretim kapasitesini artırmayı odak alan, birlikte kazanmanın zor olmadığını ortaya koyan bir felsefe. Diriliş ekonomisi için formül belli: İmalat, yatırım, ihracat. Biz şeffaf bilançolarımızı verelim. Finans kurumları ve bankalar projelere ortak olsun. Almış oldukları mevduatın yüzde 10'unu risk sermayesi olarak bir kenara koysalar. Bu, ülkenin kalkınmasına çok yardımcı olur. Bu kapsamda birkaç proje açıklayacağız."

PEYGAMBER EFENDİMİZİN METODU
Kaan, İslam tarihine bakıldığında ilk serbest ticareti Peygamber Efendimiz'in uyguladığını belirterek, şöyle konuştu: "Peygamber Efendimiz iki tane temel kural koymuştur. Birincisi, ürünün fiyatı pazarda belli olur, ikincisi ise herhangi bir değişim yapacaksanız pazardaki ürünü baz alarak yapacaksınız. Sonra bu, 13'üncü yüzyılda para vakıflarıyla Osmanlı'da nüfus buluyor. Para vakıfları, bundan 700 yıl önce bu topraklardan doğdu. Para vakıfları şu demek: O kadar çok girişimci zengin olmuş ki Osmanlı'da, bu parayı hiçbir yere vermeyip bir vakıf kurulmuş, bu vakfa da demiş ki, ben sana 100 lira veriyorum, bana 100 lira ver, kâr istemiyorum, başkaları da bereketlensin, kazansın, onlar da başkalarına yatırım yapsın."



KAYNAKLAR REFAHA YÖNELECEK
Ekonomi Müdürümüz Faruk Erdem ile görüşen MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, "Para ve faiz odaklı bir finansal sistem yerine insana, üretime, katma değere dayanan insani finans, dünyanın içinde olduğu kısır döngüyü parçalayarak kaynakların üretime ve refaha yönelmesinin anahtarı olabilir" dedi.