Doğalgaz kesilmeyecek

Bakan Albayrak, “Birileri kabul etse de etmese de büyüyoruz. Türkiye pozitif ayrışan bir ülke. Türkiye büyümeye devam ediyorsa enerjide bağımlılığı minimuma indirmesi gerekir. Bunun sac ayaklarından birisi üçte iki yerlilik. Geçtiğimiz yıl yüzde 49’ları buldu. En büyük artışı yaşayacağız bu yıl” diye konuştu.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Ekim 2017 Güncelleme 12 Ekim 2017, 02:11
Doğalgaz kesilmeyecek

İÇİNDEKİLER

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Antalya'da katıldığı 8. Türkiye Enerji Zirvesi'nde önemli açıklamalarda bulundu. Akkuyu Nükleer Santrali'nin bu yıl sonunda, en geç önümüzdeki yılın başında temel atmasını, Türkiye ve Rusya devlet başkanları düzeyinde gerçekleştirmek için çalışmaların devam ettiğini kaydeden Bakan Albayrak, şöyle konuştu:

KESİNTİSİZ İLK KIŞ
"Santralin ilk ünitesinin devreye gireceği tarih için hedefi 2023 olarak belirledik. Cumhuriyetimiz için en anlamlı tarih. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılına, 29 Ekim 2023'e yetiştirebilirsek bizim için bundan daha onurlu, şerefli bir hediye olamaz Enerji Bakanlığı olarak." Bakan Albayrak, şu açıklamaları yaptı:
● Tüketimin arttığı kış aylarında 260 milyonları bulduğumuz dönemlerde eskiden kısıntılara giriyorduk. Bu kış büyük bir sıkıntı ve problem yaşamazsak hiçbir kesintiye gitmeyecek ilk kışımız olacak. Günlük sisteme gaz basabilme kapasitemizi 400 milyon metreküpe çıkarmak hedefimiz.
● 2018'de Akdeniz'de ilk derin sondajımızı yapacağız. Petrol aramada Karadeniz'de de yer alacağız.
● Alım garantisi verilen miktarı artırarak yerli kömürle ilgili teşvik ve destek mekanizmasını 2018 başında devreye alacağız.
● Yılda 55 milyar dolar enerji ve maden ithalatı yapan bir ülke bir bakmışsınız 10 sene sonra enerji ihraç eden bir ülke olmuş. Farklı anahtar hamleleri ortaya koyarsanız farklı pazarlık gücüne erişiyorsunuz, hedefimiz o.



TÜRKİYE CAZİBE MERKEZİ
MÜSİAD Vizyoner Sektörler Zirvesi'nde de konuşan Bakan Albayrak, Türkiye'nin dört bir yanında başlattıkları altyapı yatırım hamlesinin, elektrik, doğalgaz, madencilik ve yenilenebilir enerji alanlarının tamamında hızlanarak devam ettiğini vurguladı. Albayrak, "Türkiye'nin her köşesi yatırımcılar için cazibe noktası haline gelmekte, elverişli bir yatırım iklimine ulaşmaktadır" dedi. Albayrak kadınların da çalışma hayatında yer almaları gerektiğini belirterek, "İnsan kaynağımızı erkek-kadın ayırmadan sistemin içerisine dahil etmek zorundayız" ifadelerini kullandı.

Selçuk ADIGÜZEL