Lüks otoya yüzde 68

MTV 1 Ocak’tan itibaren alınacak araçlarda yüzde 40 ile 68 arasında artacak. Vergide aracın fiyatı da belirleyici olacak. Pahalı aracın vergisi çok, ucuzunki az olacak.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Eylül 2017 Güncelleme 29 Eylül 2017, 01:50
Lüks otoya yüzde 68

İÇİNDEKİLER

Yeni yıldan itibaren Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde (MTV) sistem değişiyor. Mevcut uygulamada aracın motor hacmi vergide belirleyici olurken, yeni yıldan itibaren aracın vergisiz satış fiyatı da belirleyici olacak. Maliye Bakanlığı'nın yeni vergi uygulamasıyla pahalı (lüks) araçlardan daha fazla vergi alınacak. Araçların motor silindir hacmine göre; 40 bin-475 bin lira arasındaki 7 fiyat aralığında yüzde 40-68 oranlarında vergi artışı olacak. Araçlar 40 bin, 70 bin, 100 bin, 125 bin, 250 bin, 400 bin ve 475 bin lira aralığında sınıflandırılacak. Vergi artışı ile birlikte en düşük MTV (40 bin liraya kadar olan araçta) 258 lira olacak. En düşük bedelli araçta aracın MTV artışı yüzde 40 olacak. Aracın fiyatı yükseldikçe, artış yüzde 54 ve yüzde 68 olarak uygulanacak. Maliye Bakanı Naci Ağbal, MTV'deki yüzde 40 vergi artışı ile ilgili; "Bu yılın sonuna kadar eski sistem geçerli. Yıl sonuna kadar kim araç alırsa eski sistemden önümüzdeki yıllarda vergi ödeyecek. Aslında avantaj var" dedi.



'ARTIŞ ADALETE UYGUN'
MTV'nin her yıl enflasyon rakamı kadar otomatik olarak arttığını anlatan Ağbal, "Biz düzenleme yapmasaydık MTV gelecek yıl için yüzde 15 oranında artacaktı. Biz yasal düzenleme yaptık ve yeni bir tarife ürettik. Bu rakamlarla öncekileri kıyasladığımızda bir artış çıkıyor. Bu yıl 500 lira ödeyen birisi, gelecek yıl 575 lira ödeyecekti. Şimdi vatandaşlarımıza 700 lira diyoruz" ifadelerini kullandı. Bakan Ağbal, herkesin otomobile göre MTV ödeyeceğini, daha önce 50 bin liralık da 200 bin liralık da aracı olanların aynı rakamı ödediğini anımsatarak, "50 bin liralık araç alanların daha düşük, daha pahalı araç alanların vergisi daha yüksek olacak. Bana, 'Bu neden geldi' diye kızıyorlar. Hakkaniyete, adalete uygun" diye konuştu.

Vatandaşların daha fazla vergi vereceğini kaydeden Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Devlet olarak bunları yaparken aslında kamu harcamalarında da önemli kesintilere gidiyoruz. İleride ekonomimizin imkanları dahilinde vergi oranlarını her zaman aşağı çekebiliriz" dedi.

Bakan Ağbal, Orta Vadeli Program'la sadece vergi gelirlerinde değil, gelecek yıl özelleştirme gelirlerinde de artışlar olacağını belirterek, şöyle konuştu: "Bir takım kurumların ellerinde, atıl vaziyette nakitler var. Kamu lojmanları, turizm tesislerinin ekonomiye kazandırılmasını öngören düzenlemeleri Meclis'e getiriyoruz."

Hazal ATEŞ