Fırsatçıya dikkat

Kurban Bayramı tatili 10 güne çıktı, fırsatçıya gün doğdu. 150 liralık otel odaları birden bire 800 liraya çıktı. Uçak firmaları da fiyatlarını artırmaya başladı. Tatilde dolandırılmamanın da yolları var

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Ağustos 2017 Güncelleme 20 Ağustos 2017, 02:34
Fırsatçıya dikkat

İÇİNDEKİLER

Her yıl olduğuç gibi bayram tatillerini dört gözle bekleyen fırsatçılar yine ortaya çıktı. Bundan iki hafta öncesine kadar 150-200 liraya kalabiuldiğiniz otel odaları birden bire bayram günleri için 800 liraya kadar fırladı. Bayram tatilinin 10 gün olarak ilan edilmesinin ardından hemen kağıdı kalemi eline alan fırsatçıar artan talebi görünce fiyatlarını katladılar. Erken rezervasyon yaptırmayanlar, yüksek fiyatlardan tatil ile burun buruna geldi. Sadece oteller değil, uçak ve otobüs firmaları da fırsatı kaçırmıyor. Onlar da tatile yakın günler için fiyatlarını katlamaya başladı. Tur operatörleri platformu sözcüsü Cem Polatoğlu da, telefonlara yetişemediklerini belirterek, buna paralel olarak kısa sürede fiyatların da hızla artış gösterdiğini ifade etti. Polatoğlu, "150- 200 TL fiyatla otel satarken şimdi rakamlar 800 TL'lere kadar çıktı. Uçak fiyatlarında birdenbire büyük artışlar oldu" değerlendirmesinde bulundu.

PARANIZI KAPTIRMAYIN
Tatile çıkmadan önce bazı tedbirler alarak fiyat artışlarından etkilenmemek de mümkün. Uzmanlar özellikle otel seçiminde mutlaka karşılaştırma yapılması gerektiğini belirterek şu önerilerde bulunuyor:
İnternette bilet ve otel araştırması yapın, fiyatları karşılaştırın.
Ulaşım için özellikle önceden satın alma yapın. Uçak biletlerini son güne bırakmayın. Erken rezervasyon ile hem otel fiyatlarında hem de uçak biletinde yüzde 50 tasarruf sağlayabilirsiniz.
Promosyonları takip edin.
Sadece otel düşünmeyin. Son dönemde rağbet artan gemi turları hem daha hesaplı hem de daha çok yer görme imkanı sunuyor.
Kalabalık çıkılan tatilde, otelde kalmak yerine ev kiralamayı tercih edin. Böylece dışarda yemek masrafından da kurtulursunuz.
Müzeler için önceden giriş kartı alın.
Yurt dışında paranızı o ülkenin parasına çevirirken ATM kullanın, böylece değer kaybını önlersiniz. İmkanınız varsa dışarı çıkmadan paranızı çevirin.
Ekonomik yerlere yönelin. Özellikle yeme içmede pahalı restoranlar yerine sokak lezzetlerini deneyin.
Gideceğiniz yerle ilgili ücretsiz tur, ücretsiz müze, ücretsiz konser gibi aramalar yapın.
Bilindik seyahat acentelerinden tur alın. Ucuz ararken, dolandırılmayın.

OTELLERİN ÇOĞU DOLDU
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Duran, bayram tatilinin 10 güne çıkarılmasının turizm sektörüne doping etkisi yaptığını belirterek, "Kurban Bayramı sürecinde iç pazarda 1,5 milyon Türk'ün tatil yapacağını tahmin ediyoruz. Otellerin çoğu şimdiden yüzde 100 doldu." dedi. Kurban Bayramı tatilinin uzatılmasının da iç pazara olumlu yansıdığını vurgulayan Duran, bunun önemli bir ihtiyacı karşılayacağını ifade etti. Duran, bayramda tatil yapacaklara, bir an önce rezervasyonlarını yaptırmaları önerisinde bulundu.

KİRALIK ARAÇ PATLADI
Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Genel Koordinatörü Tolga Özgül, "Kurban Bayramı tatilinde günlük kiralamada kullanılan araçların doluluk oranının yüzde 90'ları geçeceğini tahmin ediyorum" dedi. Bu yıl önceki yıllara göre araç kiralamaya talebin yoğun olduğunu dile getiren Özgül, "Özellikle yazın ve hafta sonlarında günlük kiralamada kullanılan araçların doluluk oranları yüzde 90'ların üzerine çıktı. Önümüzdeki Kurban Bayramı tatilinde de bu oranın yüzde 90'ları geçeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle bayram tatilinde kiralık araç bulmanın zorlaşacağından kiralamayı düşününlerin önceden rezervasyon yaptırmasını öneriyorum" diye konuştu.

VALEYE BELGE ŞARTI
En son Bodrum'da lüks bir tesiste valenin bir kadına yönelik saldırgan tavırları sonrasında TOBFED harekete geçti. Türkiye Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu (TOBFED) Başkanı Serkan Bakırtaş, gelecek yıl ocak ayından itibaren vale sektöründe çalışanların belgelendirilmeye başlanacağını söyledi. Sektörde çalışan sayısının 100 bini bulduğunu ifade eden Bakırtaş, yaklaşık 4 yıl önce başladıkları çalışmalarda sonuç alma aşamasına geldiklerini belirtti. Bakırtaş, belgelendirilmeye başlanacak sektör çalışanlarının peyderpey eğitime alınacağını, belgelendirilen valelerin her birinde eğitim aldığına dair yaka kartları olacağını, 2019 yılında da sistemin tam olarak oturacağını sözlerine ekledi.