Külahları değişiriz

Enerji Bakanı Albayrak, santralleri uyardı: 2019’a kadar en son teknolojiyle bacalama ve filtreleme sistemlerini yenilemeyenler ile külahları değişeceğiz’ dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Ağustos 2017 Güncelleme 13 Ağustos 2017, 01:56
Külahları değişiriz

İÇİNDEKİLER

Çan Termik Santrali'nde incelemelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, çevreyi kirleten santralleri sert bir şekilde uyardı. Albayrak, "Eski Türkiye'den kalan santraller vardı, bununla ilgili çalışmalarımız var. 2019'a kadar bu eski santrallerin tamamı çevresel kriterlere göre en son teknolojiyle bacalama ve filtreleme sistemlerini yenileyecek. Devlet kısmını biz bitireceğiz. Özel sektör firmalarıyla da konuştuk. Bu tarihe kadar uyumu sağlayamayan santralle külahları değişeceğiz" dedi. Bu santrallere uyarı yazısı yazdıklarını anlatan Albayrak, takipleri ve saha denetimlerini sıkı şekilde yaptıklarını söyledi. Özel sektör santrallerinin bir kısmının dönüşüme başladığını aktaran Albayrak, "5-6-7 tane kaldı. Bunları da takip ediyoruz" mesajını verdi.

YERLİ HAMLESİ
Enerjinin bir portföy olduğunu ve güneş, rüzgar, HES ve kömür santrallerinden maksimum düzeyde faydalanılması gerektiğini söyleyen Albayrak, şöyle devam etti: "Stratejimizin altında güneş, hidroelektrik, rüzgar, yerli kömür, nükleer ve tabii ki gaz santrali de olacak. Yenilenebilir enerjilerin hepsi çevresel açıdan çok iyi. İthal kömüre kıyasla yerli kömürün öne çıkarılmasıyla yeni teknolojilerle birlikte çok ciddi bir hamle yapacağız."

YILDA 400 MİLYON DOLAR TASARRUF
HER bin megavat santral için Türkiye'de 1-1.5 milyar dolarlık yatırım yapıldığına işaret eden Albayrak, "Her bir santral Türkiye'de bin kişiden fazla istihdam demek. Bunun ithal enerji karşılığını karşımıza koyduğumuzda, kabaca bir santralde 1.2 milyar metreküp doğalgaza eşdeğer bir üretimden bahsediyoruz. Bunun da ekonomik karşılığı gazın fiyatına göre dalgalansa da asgari yıllık 300-400 milyon dolarlık tasarruf demek" dedi. 2018'de 81 ilin tamamına, 2 yıl içinde de 200'den fazla ilçeye doğalgaz bağlanacağını hatırlatan Albayrak, "Gaz konforundan faydalanan insan sayımızı 40 milyondan 50 milyona çıkaracağız" diye konuştu.