3 yılda 30 milyar

İkinci çeyrekte hem gelir hem de FAVÖK’te tüm zamanların en yüksek sonuçlarını ve son 10 yılın rekor büyüme oranlarını elde eden Turkcell, bu başarısını New York Borsası’nda kapanış gongunu çalarak duyurdu. Kaan Terzioğlu, ‘3 yılda Türkiye’ye toplam 29.2 milyar lira katkı yaptık’ dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Temmuz 2017 Güncelleme 29 Temmuz 2017, 00:00
3 yılda 30 milyar

İÇİNDEKİLER

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Turkcell Grubu'nun ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre, yüzde 28.5 büyüme ile 4.3 milyar lira ciroya, yüzde 41.6 artışla 1.5 milyar lira faiz, amortisman ve vergi öncesi kâra (FAVÖK) ve yüzde 33.8 FAVÖK marjına ulaştığını belirterek, "Bu çeyrekte hem gelir hem de FAVÖK'te tüm zamanların en yüksek sonuçlarını ve son 10 yılın rekor büyüme oranlarını elde ettik" dedi. İkinci çeyrekte grup net kârının yüzde 69.2 artışla 704 milyon lira olarak gerçekleştiğini kaydeden Terzioğlu, "Grup gelirlerinin yüzde 88'ini oluşturan Turkcell Türkiye'de gelir yüzde 26.4 büyürken, FAVÖK yüzde 40.6 arttı" diye konuştu.

HEDEFLERİ YÜKSELTTİ
New York Borsası'na (NYSE) kote 'tek' Türk şirketi olan Turkcell, rekor büyüme sonuçlarını NYSE'de Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, Yönetim Kurulu Üyeleri Atilla Koç, Bekir Pakdemirli ve Genel Müdür Kaan Terzioğlu'nun katılımıyla gerçekleştirilen toplantının ardından kapanış gongunu çalarak duyurdu. Terzioğlu, ilk 6 aydaki başarılı performans ve Turkcell müşterilerinin dijital servislere olan yüksek talebinden güç alarak 2017 yılı gelir ve FAVÖK marjı beklentisini yukarı yönlü revize ettiklerini söyledi. Türkiye'ye güvendiklerini ve yatırımlarına devam ettiklerini dile getiren Terzioğlu, şöyle devam etti: "2017 sonunda, 10 milyar liralık 3 yıllık yatırım planımızı gerçekleştirmiş olacağız. Ayrıca bu çeyrek sonu itibarıyla son 3 yıllık faaliyetlerimiz neticesinde Hazine'ye lisans, vergi ve yasal yükümlülük olarak aktardığımız kaynak toplamı 19.2 milyar liraya ulaştı. Böylece 3 yılda Türkiye'ye sağladığımız toplam katkı 29.2 milyar lira olarak gerçekleşti. Ülkemize güvenerek yaptığımız yatırımların karşılığında müşterilerimizin gösterdiği teveccüh attığımız adımların doğru olduğunu gösteriyor ve bizi daha da cesaretlendiriyor. Genişleyen müşteri bazımız, yükselen data talebi, kullanımı her geçen gün artan yenilikçi ürün ve servislerimiz ve bu talebi dayandırdığımız altyapı teknolojimiz sayesinde elde ettiğimiz güçlü sonuçlar 2017 beklentilerimizi gözden geçirip gelir büyümesini yüzde 21-23, FAVÖK marjını yüzde 33-35 olarak yukarı yönlü revize etmemizi sağladı."

6 YILIN MÜŞTERİ REKORU
Turkcell'i yenilikçi dijital servisleri sayesinde, artık bir dijital operatöre dönüştüklerinin altını çizen Terzioğlu, şu bilgileri verdi:

BiP, 14.7 milyon kez indirildi; günde ortalama 1 milyon dakika sesli ve görüntülü arama rakamlarına ulaştı.
App Store'da indirilen uygulamalarda ilk sıraya kadar yükselen fizy'de, günde ortalama 6 milyon adet şarkı dinlendi.
Dergilik, sadece Haziran'da 2.1 milyon derginin okunduğu bir mecra haline geldi.
TV+'nın kullanıcı sayısı 1.5 milyona ulaştı.
Son 6 yılın en yüksek müşteri kazanım oranına ulaşan Turkcell, çeyrek bazında 850 bin, yıllık bazda ise 2.1 milyon yeni aboneyi müşterileri arasına ekledi.
Mobil tarafta faturalı müşteri oranı, son 5 yılın en yüksek kazanımıyla yüzde 53.2'yi buldu. Fiber müşteri sayısı bu çeyrekte 32 bin artışla 1.1 milyona ulaşırken, toplam sabit genişbant müşteri sayısı 2 milyonu aştı. Mobil tarafta ses, data ve dijital servislerden her üçünü de kullanan müşteri oranı yüzde 46.7'ye çıktı.


NYSE Başkanı Farley, Turkcell'in NYSE'de 17. yılı şerefine madalya verdi. Madalyayı Farley'den alan Akça ve Terzioğlu, anı defterine düşüncelerini yazdı.

3 MİLYAR TL TEMETTÜ
Kaan Terzioğlu, Turkcell hissedarlarının ortak kararıyla, 25 Mayıs'ta yapılan Olağan Genel Kurul toplantısında 3 milyar lira temettü dağıtım kararı alındığını ve ilk taksitin 15 Haziran'da ödendiğini kaydederek, "Kalan taksitler 15 Eylül ve 15 Aralık'ta ödenecek. Bu kararla birlikte Turkcell 2010'dan bu yana elde edilen net kârının yüzde 54'ünü, hissedarlarına dağıtmış olacak" bilgisini verdi.

YERLİ ARAMA MOTORU
Türkiye'de yerli arama motoru konusunda Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğine işaret eden Terzioğlu, "Şu anda sadece Turkcell'lilerin edindiği bir noktadayız. Lokasyon bazlı arama hizmetlerini de kazandırdığımız çok güzel bir ürünümüz var. En kısa zamanda bunu sizlerle de paylaşacağız. Adını lanse etmeden söylemek doğru olmaz ama yakın zaman içerisinde sizinle paylaşacağız" şeklinde konuştu.

10 MİLYON PAYCELL CARD
Terzioğlu, Financell markası ile hizmet veren Turkcell Finansman A.Ş.'nin bugüne kadar 3.7 milyon adetten fazla kredi vererek kredi adedi bakımından Türkiye'nin lider tüketici finansman şirketi haline geldiğine dikkati çekerek, Paycell markası ile hizmet veren Turkcell Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri AŞ'nin ise gelecek 3 yılda 10 milyon Paycell Card'lı müşteri hedeflediğini anlattı.

VERGİ YÜKÜ AZALTILSIN
Telekomünikasyon sektöründe vergi yükünün azaltılması gerektiğine işaret eden Kaan Terzioğlu, Kentsel Dönüşüm Yasası gibi dijital dönüşüm için de bir kanuna ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Emre ŞAHİN/New York