Güven rüzgarı

Dünya devleri algı operasyonları ve tehditlere aldırmadı. Rüzgar YEKA ihalesine 4’ü Alman, dünyanın en büyük 8 rüzgar türbini üreticisi teklif verdi. Bakan Albayrak, ‘Türkiye ekonomisine ve enerji sektörüne güven teyit edildi’ dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Temmuz 2017 Güncelleme 28 Temmuz 2017, 02:50
Güven rüzgarı

İÇİNDEKİLER

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın rüzgar enerjisinde bin megavatlık kapasite kurulmasını sağlayacak Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesi; algı operasyonlarına, tehditlere aldırış etmeyen ve ülkenin geleceğine inanan dünya devlerinin Türkiye'ye ilgisini gözler önüne serdi. İhaleye; Almanya, Amerika, Çin, Danimarka merkezli, rüzgar türbini üretiminde dünyada ilk 10'da yer alan şirketlerin bulunduğu 8 konsorsiyum teklif verdi. Teklif verenler içinde 4 Alman firması yer aldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gösterilen ilgi Türk ekonomisine ve enerji sektörüne olan güveninin teyididir dedi. Rüzgar YEKA ihalesi için son tekliflerin alınma süresi dün itibarıyla sona erdi. Türkiye'de kurulu rüzgar enerjisi üretim kapasitesini yüzde 17 artıracak olan bin megawatt (MW) gücünde rüzgar santrali kurulum ve türbin üretimi projesinin ihalesinin Ağustos ayında yapılması planlanıyor.

MERKEZ OLACAĞIZ
Bakan Berat Albayrak, ihale için gelen tekliflerle ilgili sonucu sosyal medya hesabı 'twitter'dan duyurdu. Bakan Albayrak, takipçileriyle şu mesajı paylaştı: Rüzgar YEKA ihalemiz için dünyanın en büyük 8 rüzgar türbini üreticisi firma teklif verdi. Pazarın yüzde 90 büyüklüğünü temsil eden 8 firmanın bu ihaleye girecek olması, Türk ekonomisine ve enerji sektörüne olan güveninin teyididir. Fabrika ve 10 yıllık Ar-Ge ile gerçekleşecek rüzgar YEKA'sıyla inşallah ülkemizi rüzgar teknolojilerinin üretim merkezi haline getireceğiz.

TEKLİF VEREN KONSORSİYUMLAR
Vestas (Danimarka)-Enerjisa
General Electric (GE-Amerika)-Fina Enerji
Goldwind (Çin)-Akfen Holding-Beyçelik
Siemens (Almanya)- Türkerler- Kalyon
Enercon (Almanya)- Polat Enerji-Limak Enerji
Nordex (Almanya)- İklim Elektrik Yatırım-MKS Marmara-Zorlu Enerji
MingYang (Çin)-İlk İnşaat
Senvion Rüzgar Enerjisi Çözümleri (Almanya)-IC İçtaş Enerji.



3.750 KİŞİYE İŞ
Kilovatsaat başı tavan fiyatın 7 dolar/centten başlayacağı ve açık eksiltme usulüyle yapılacak ihaleyi kazanan konsorsiyum, yüzde 65 yerlilik oranını tutturmak kaydıyla 100 milyon doların üzerinde yatırım maliyeti olan bir rüzgar türbin fabrikası kuracak. Fabrikada her biri en az 2.3 megavat gücünde olmak üzere, 300 ila 450 yerli rüzgar türbini üretilecek. Konsorsiyum; kanat, jeneratör tasarımı, malzeme teknolojileri ve üretim teknikleri, yazılım ve yenilikçi dişli kutusu alanlarından en az üçünde toplam 5 alanda 10 yıl boyunca Ar-Ge çalışması yapacak. Söz konusu Ar-Ge çalışmaları için her yıl 5 milyon dolarlık bütçe ayrılırken, yüzde 80'i yerli mühendislerden oluşan 50 teknik personel ile Ar-Ge faaliyetleri yürütülecek. Fabrika ile RES'lerin kurulumu ve işletilmesi, AR-GE faaliyetleri dikkate alındığında, rüzgar YEKA'sı yaklaşık 3 bin 750 kişilik bir istihdam sağlayacak. Kazanan, 1 milyar doların üzerinde rüzgar tesisi yatırımı yapacak. Her yıl asgari 3 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretilecek ve yaklaşık 1.1 milyon evin yıllık elektrik ihtiyacı rüzgardan karşılanacak.

YERLİ TÜRBİNLER NERELERE KURULACAK
Kayseri-Niğde
Sivas
Edirne-Kırklareli-Tekirdağ
Ankara-Çankırı-Kırıkkale
Bilecik-Kütahya-Eskişehir

YATIRIM TUTARI : 1 milyar doları aşkın
RÜZGAR SANTRALİ GÜCÜ: 1.000 MW
YERLİLİK ORANI: Yüzde 65
LİSANS SÜRESİ: 30 Yıl