Uçuş serbest

Amerika’nın koyduğu uçuşlarda bilgisayar yasağı Türkiye’nin doğru hamleleri ve aldığı tedbirlerle 103 gün sonra kalktı. Yolcular laptop ve tabletleriyle ABD’ye uçtu. İngiltere de yasağı kaldıracağının sinyali verdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Temmuz 2017 Güncelleme 06 Temmuz 2017, 00:00
Uçuş serbest

İÇİNDEKİLER

ABD'nin İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan yapılan uçuşlarda kabine cep telefonundan daha büyük elektronik cihazların alınmamasını öngören yasağı dünden itibaren kalktı. Yasağın kalkmasının ardından bu ülkeye uçan yolcular, 103 gün sonra yanlarına elektronik eşyalarını alarak uçağa bindiler. Dün sabah saat 06.45'te kalkış yapan TK3 sefer sayılı İstanbul- New York seferiyle birlikte kalkan yasağın ardından, THY'nin ABD'de sefer yaptığı Atlanta, Boston, Şikago, Houston, Los Angeles, Miami, San Francisco ve Washington şehirlerine de yolcular elektronik kısıtlaması olmadan uçabildi. ABD uçuşları için uygulanan özel güvenlik prosedürlerinden geçiş yapan yolcuların beraberinde kabine alacakları bütün elektronik eşyalar, uçaklarına biniş yapacağı son noktada güvenlik görevlileri tarafından Patlayıcı İz Dedektörü kontrolünden geçirildikten sonra yanlarına almalarına izin verildi. THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, bin 87 seferde yasak kapsamında toplam 81 bin 736 cihazın özenle taşındığını söyledi.



SON TEKNOLOJİ GÜVENLİK
Atatürk Havalimanı için son teknoloji güvenlik ekipmanları alındı. Toplam maliyeti 31.5 milyon lira olduğu belirtilen cihazlar şunlar:
Yolcuların el bagajlarını 3 boyutlu tarayan 2 tomografi cihazı 2.5 milyon dolar (8.8 milyon lira)
10 adet vücut tarayıcısı: 6.4 milyon dolar (22.7 milyon lira)




İNGİLTERE 'DEN EKİP GELDİ
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Amerika'dan sonra İngiltere'nin de uçaklarda teknolojik alet yasağını kaldıracağını, bu kapsamda İngiltere'den teknik ekibin Türkiye'ye gelip gerekli kontrolleri yapacağını açıkladı. Bugün kaldırılan elektronik yasağını değerlendiren Ahmet Arslan, "Muhatabımızı ikna ettik. 28 Haziran'da açıklanan 21 günlük sürede ortaya konulan şartları sağladık. Bugün itibari ile ABD'ye yapılan uçuşlarda 'elektronik yasağı' kalktı" dedi.