İlk uzay ve havacılık OSB'si hayata geçiyor

Uzay ve havacılık OSB'sinin temeli Kahramankazan'da atılıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Nisan 2017 Güncelleme 06 Nisan 2017, 01:58
İlk uzay ve havacılık OSB’si hayata geçiyor

İÇİNDEKİLER

Türkiye'yi uzayda ve savunma sistemlerinde söz sahibi ülkeler arasına yükseltebilmek amacı ile kurulacak Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas OSB'sinin (HAB) temeli referandumun ardından atılacak. Kahramankazan, Yenimahalle ve Sincan ilçe sınırları içerisinde kurulacak bölgenin yıllık potansiyel ciro hedefi 2 milyar dolar olarak belirlendi. HAB'da yer almak için şu ana kadar başvuran şirket sayısı 150'yi aştı. İki etaptan oluşacak HAB'ın 4.1 milyon metrekare büyüklüğündeki 1. etabı 15 bin kişilik istihdam yaratacak. İki etabın toplam büyüklüğü ise 7.2 milyon metrekare olacak.
Türkiye'nin ilk uzay ve havacılık ihtisas organize sanayi bölgesinin (OSB) kuruluş çalışmaları 2011'de başlarken, yer seçimi 2013'te onaylandı ve 2015'te ise tescil edildi. Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Ankara Sanayi Odası ile Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği'nin katılımıyla Kahramankazan, Yenimahalle ve Sincan sınırları içerisinde TUSAŞ/TAI yerleşkelerinin yanında kurulacak HAB'da altyapı proje çalışmaları devam ediyor.

ALTYAPIYI DSİ ÜSTLENDİ
Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas OSB Müdürü İbrahim Keskiner, 8 nisanda temeli atılması planlanan HAB'da Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün (DSİ) projeyi hızlandırmak için kanal inşaatlarını yatırım programına aldığını ve bu nedenle kazı, dolgu çalışmaları ile ilgili temel atma töreninin referandum sonrasına bırakıldığını ifade etti.

Yıllık potansiyel ciro hedefi 2 milyar dolar olan HAB'da yer almak için şu ana kadar başvuran şirket sayısının 150'yi aştığını, başvuran şirketlerde uzay veya havacılıkta faaliyet gösterme şartı aradıklarını söyleyen Keskiner, yapılan başvurulardan 70'inin kabul edildiğini belirtti. Bu ay sonunda temel atma töreninin yapılacağını söyleyen Keskiner, "Bölge 2018 sonunda faaliyete geçecek. Firmalar bu yazdan itibaren fabrika inşaatlarını başlayabilecekler" diye konuştu.

15 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM YARATACAK
Uzay ve havacılık alanlarında yerli sanayiyi desteklemek, yerli ve yabancı firmaları bir araya getirerek sinerji sağlamak, yüksek katma değerli ürünler üretip ihracatı arttırma amacıyla kurulacak Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas OSB'si iki etaptan oluşacak. 4.1 milyon metrekare büyüklüğündeki 1. etap 15 bin kişilik istihdam yaratacak. İki etabın toplam büyüklüğü ise 7.2 milyon metrekare olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da proje ile yakından ilgilendiğini söyleyen Keskiner, OSB'de yerli uçak, helikopter, insansız hava araçları başta olmak üzere platformlar ve bunların alt versiyonlarının üretilebileceğini söyledi. Aynı şekilde uydu parçaları üreten firmaların da OSB2de yerini alacağını ve kurulacak teknoparklar ile de Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verileceğini kaydetti.

BARIŞ ŞİMŞEK