Emekliye 3’lü kazanç

Önümüzdeki günlerde emeklileri ve emekli adaylarını ilgilendiren önemli gelişmeler yaşanacak. 11.6 milyon emekliye promosyon ve zammın yanı sıra, bu ay bitmeden emeklilik için başvuranlara ekstra artış var

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Aralık 2016 Güncelleme 12 Aralık 2016, 01:53
Emekliye 3’lü kazanç

İÇİNDEKİLER

- Promosyon için kilit görüşme bu hafta gerçekleşecek. Kararın ardından ödemeler başlayacak

1) Emeklilerin uzun süredir beklediği promosyon için artık sayılı gün kaldı. Bu hafta 11.6 milyon emekliye promosyon için bankalarla görüşme yapılacak. Promosyonun bu toplantıda karara bağlanması bekleniyor. Ardından Sosyal Güvenlik Kurumu bankalarla protokol imzalayacak ve emekliler için promosyon dönemi başlayacak. Promosyon 3'er yıllık periyodlarla ödenecek. Banka, önümüzdeki 3 yıl boyunca maaşını kendisinden alacağını taahhüt eden emekliye 3 yıllık promosyonu toplu olarak ödeyecek. Promosyon tutarı maaşa göre değişecek. Bankaların son teklifinin de 'maaşı bin liraya kadar olan emekliler için 330 lira, maaşı bin-2 bin lira arasında olan emekliler için 400 lira, aylık maaşı 2 bin liranın üstünde bulunanlar için 450 lira' şeklinde olduğu ifade ediliyor. Başbakan Binali Yıldırım'ın devreye girmesiyle bu rakamların artması bekleniyor.

- Ocak'ta emekliler zam alacak. Beklenti Bağ-Kur ve SSK'lılar için yüzde 3.73, memurlar için yüzde 3...

2) Bu yıl bitmeden SSK ve Bağ-Kur'dan emekli olmak için başvuranları da 100 lira ekstra zam bekliyor. Yılın başında tüm SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 100 lira seyyanen zam yapıldı. Bu zammın 2016'nın sonuna kadar SSK ve Bağ-Kur'dan emekli olacak herkesi kapsaması için de düzenleme yapıldı. Yani 31 Aralık'a kadar emeklilik dilekçesi veren bir kişi, 100 lira da seyyanen zam alacak. Ocak 2017'den itibaren emekli olanlar ise bu artıştan yararlanamayacak. Ayrıca 31 Aralık'a kadar emeklilik dilekçesi verildiğinde, geçtiğimiz Ocak ve Temmuz aylarında yapılan enflasyon zamlarından da yararlanmak mümkün olacak.

- 1 Ocak'tan önce SSK ve Bağ-Kur'dan emekli olmak için dilekçe veren, 100 lira zamdan yararlanacak

3) Ocak'ta tüm emekliler zam alacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranını 2016'nın ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon belirleyecek. Enflasyon tahminlerine göre, artış yüzde 3.73 olarak bekleniyor. Temmuz-Kasım döneminde enflasyon yüzde 3.04 olarak gerçekleşti. Kesin rakamın ortaya çıkması için sadece tek veri, Aralık enflasyonu kaldı. Bu da 3 Ocak'ta belli olacak. Memur emeklilerine ise Ocak'ta yüzde 3'lük toplu sözleşme artışı yansıtılacak, ayrıca 2016'nın ikinci yarısında enflasyon yüzde 5'i aşarsa aşan kısım zam oranına eklenecek. Memur emeklileri maaşlarını her ayın 1'i ile 5'i arasında alıyor. Fark olup olmayacağının belirlenmesi için 3 Ocak'taki enflasyon verileri izleneceğinden, zam farkı daha sonra ödenecek.