İkramiye müjdesi

408 bin memur emeklisinin gözü Meclis’te. Bu hafta yasalaşacak tasarı ile 30 yılın üzerindeki hizmet süreleri için memur emeklileri ekstra ikramiye alacak. İkramiyelerin 7 bin 500 liraya kadar olan kısmı 3 ay içinde ödenecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Haziran 2016 Güncelleme 21 Haziran 2016, 09:43
İkramiye müjdesi

İÇİNDEKİLER

Kamuda 30 yılın üzerinde hizmetle emekli olanları, ekstra ikramiye heyecanı sardı. Memur emeklilerine 30 yılın üzerindeki hizmetleri için ikramiye ödenmesini içeren tasarı bu hafta Meclis'te ele alınacak. Tasarının yasalaşması ile 30 yıldan fazla hizmet süresi olmasına rağmen 30 yıl üzerinden emekli ikramiyesi alanlara, ekstra ödeme yapılacak. 30 yılı aşan her tam hizmet yılı için tekrar ikramiye hesaplanacak.

KATSAYI HESABI
Ödenecek tutar, her memur emeklisi için farklı olacak. Memurun ne zaman emekli olduğuna, derece ve kademesine, makam veya görev tazminatı olup olmadığına bağlı olarak ödenecek tutar değişecek. 30 yılın üzeri hizmet ne kadar fazlaysa ve emeklilik tarihi Ocak 2015'e ne kadar yakınsa ikramiye farkı da o kadar yüksek olacak. İkramiye tutarı, en yüksek derece ve maaştan emekli olan bir memur için yıllık 4 bin lirayı bulacak. Verilecek tutarlar, kişinin emekli olduğu tarihte geçerli olan gösterge katsayısına göre hesaplanacak ve emekli olunan tarihten bugüne kadar faiz işletilmeyecek.

FARKLI TUTAR
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, ikramiyede her bir emeklinin unvanına, çalıştığı yıla, ek göstergesine, derecesine göre farklı farklı tutarlar çıkacağını söyledi. İkramiye tutarının 5 unsura göre hesaplandığını söyleyen Tonbul, bu oranların da yıllara ve kişilere göre değiştiğini anlattı. Yasa tasarısı çıktıktan sonra ödeme süreci de başlayacak. Ödemeler emeklilerin hesaplarına yatırılıcak. İki ayrı dönemde ödeme yapılacak.
NASIL ALINACAK?
● HAK sahiplerinin, ikramiyelerini alması için yasanın yürürlüğe girdiği tarihi takip eden 1 yıl içinde başvuruda bulunmaları gerekecek.

● Daha önce başvuruda bulunanların bir şey yapmasına gerek olmayacak. Bu kişilerin başvuruları, yasanın yürürlüğe girdiği tarihte yapılmış sayılacak.

● Dava açanların da başvuru yapmasına gerek kalmayacak.

● Ödemelerin 7 bin 500 liraya kadar olan kısmı başvuru tarihinden itibaren 3 ay içinde ödenecek. Varsa kalan kısmı da ilk ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak kanuni faiziyle birlikte takip eden yılın aynı ayı içinde gerçekleştirilecek.
EMEKLİYE 2 MİLYAR LİRA
Ekstra ikramiye kapsamına 408 bin memur emeklisi girecek. Bu emekliler 30 yılın üzerinde çalıştığı her yıl için 500 ile 4 bin lira arasında ikramiye alacak. 30 yılı aşkın sürede emekli olanlara yaklaşık 2 milyar liralık ödeme yapılacak. Bu paranın 1.1 milyar liralık kısmının 2016 yılı bütçesini, 900 milyon lira ana para ile 80 milyon lira faiz tutarının 2017 bütçesini etkileyeceği belirtildi.