Tamamlayıcı sağlık sigortası hastanelerde yoğunluğu azaltır

Tamamlayıcı sağlık sigortası sayesinde özel hastanelerin kapasitesinin daha çok kullanılacağını ifade eden Axa Sigorta Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan ve İcra Kurulu Üyesi Özer Şimşek, bu durumun kamu ve üniversite hastanelerinin yükünü azaltacağını söyledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Şubat 2016 Güncelleme 26 Şubat 2016, 00:00
Tamamlayıcı sağlık sigortası hastanelerde yoğunluğu azaltır

İÇİNDEKİLER

Axa Sigorta Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan ve İcra Kurulu Üyesi Özer Şimşek, tamamlayıcı sağlık sigortası ile ilgili önemli rakamsal bilgiler paylaştı. Ülkemizde sağlık hizmetlerinin sunumunda, kamu hastanelerindeki yoğunluğun, teşhis ve tedavi süreçlerinde zaman zaman aksamaya neden olabildiğini belirten Şimşek, yatak doluluk oranlarına bakıldığında, 2015 yılında üniversite hastanelerinin yüzde 82'nin üzerinde bir doluluk oranı ile en başta geldiklerini, Bakanlık'a ait hastanelerin yüzde 76 ile ikinci sırada, özel hastanelerin ise yüzde 68 civarında bir doluluk ile üçüncü sırada yer aldığını söyledi.

40 BİN HASTANE

Tamamlayıcı sağlık sigorta sisteminin yaygınlaşıp daha çok katılımcıya ulaşmasının, sayıları 550'yi ve yatak sayısı 40 bini aşan özel hastanelerdeki atıl kapasitenin kullanılması açısından tam bir kaldıraç görevi üstlendiğini dile getiren Şimşek, şöyle konuştu: "Tamamlayıcı sağlık sigortasının yaygınlaşması özel hastane yatırımlarını teşvik edeceğinden, özellikle her 10 bin kişiye düşen yatak sayısındaki gelişmiş ülkelerle aramızdaki farkı kapatmak adına ileriye dönük stratejik bir adım atılmış olacaktır."

İŞVERENİN İLGİSİ ARTIYOR
Öte yandan, henüz çok başında olunan sistemde 2015 sonu itibarı ile sayıları 130 bini aşan sigortalıların yaklaşık 80 bininin grup sigortalılarından oluştuğuna dikkat çeken Özer Şimşek, "İşverenlerin, çalışan memnuniyeti ve sadakati yaratmak için, ödediği maliyet ile getirisi bağlamında büyük avantaj yaratan tamamlayıcı sağlık sigorta sistemine ilgisinin her geçen gün arttığını memnuniyetle görüyoruz" dedi. Şimşek, pazar liderliklerini koruyarak, yıllardır sigortalı sayısı açısından gelişme kaydedemeyen ve çok daha sınırlı bir gelir grubuna hitap eden standart ayakta tedavili sağlık sigorta sistemine yeni ve çok önemli bir alternatif olarak 'tamamlayıcı sağlık' ürününü konumlandırma gayretlerinin süreceğini söyledi.

BES'E YILDA1 MİLYON YENİ KATILIM OLUYOR
2015 yılı sonunda Bireysel Emeklilik Sistemi'ndeki (BES) katılımcıların fon tutarı toplamda 42.6 milyar liraya ulaştı. MetLife Genel Müdürü Deniz Yurtseven, sistemde 12 yılı geride bırakırken hâlâ yılda 1 milyona yakın yeni katılımcının sisteme dahil olmasını sektör adına önemli bir başarı olarak değerlendi. Bunda yüzde 25'lik devlet katkısının da çok olumlu etkisi olduğunu söyleyen Yurtseven, şöyle devam etti: "Devlet katkısına baktığımızda buradaki fon tutarının, 2015 yılı başında 3 milyon lirayken, bu yıl 4 milyon 800 lira düzeyine eriştiğini görüyoruz. Bu rakamların da işaret ettiği üzere, devlet katkısının sistemin gelişimi açısından değeri ve önemi çok büyük."

OTOMATİK KATILIM
BES'in büyüme trendini önümüzdeki dönemde devam ettirecek bir başka konunun da otomatik katılım uygulaması olduğunu anlatan Deniz Yurtseven, konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

TASARRUF BİLİNCİ
"Otomatik katılımın, sistemde farkındalığın artmasına da katkıda bulunarak sektörün bu zamana kadar yakaladığı büyüme hızını daha da artıracağını düşünüyorum. Gerek yapılan araştırmalar gerekse Türkiye'deki pilot uygulamalar otomatik katılımın başarılı sonuçlar vereceğine işaret ediyor. Otomatik katılım başlayıp zaman içinde geliştirilirse, tasarruf bilincinin gelişimine de katkı sağlayacak bir diğer önemli etmen
olacaktır."

GENERALİ'DEN KONUTLARA 'EKSTRA' KORUMA
Generali Sigorta'nın 'Prestij Evim Ekstra Sigortası' konut binası, eşya dekorasyon/sabit kıymetler ve konut içinde yer alan cam ve aynaları yangın, hırsızlık, dahili su ve sel-su baskını gibi risklere karşı koruma altına alıyor. Ürünün sunduğu teminat kapsamında deprem teminatı da yer alıyor. Deprem nedeniyle meydana gelen maddi hasarlarda zorunlu deprem (DASK) sigortası limitlerinin üstünde kalan kısım Prestij Evim Ekstra kapsamında karşılanıyor.

AKSİGORTA'DAN 1.6 MİLYAR LİRALIK ÜRETİM
2015'te 1.6 milyar lira prim üreten Aksigorta, trafik dışı branşlardaki prim üretimini yüzde 3 artırdı. 2015'te sektörün izlediği stratejiden farklı bir yol haritasıyla ilerlediklerini belirten Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, trafik sigortalarında doğru fiyatlandırma yaparak fiyat odaklı pazar payı alma çabasına girmediklerini söyledi.

TARSİM DÜNYAYA ÖRNEK OLUYOR
TARSİM'in 10'uncu yıldönümü olduğunu belirten TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, sistemin genç bir model olmasına rağmen tarım sigortası alanında dünyaya örnek oluşturan bir başarıya ulaştığını söyledi. Satoğlu, "Modelimizi incelemek için dünyanın birçok ülkesinden heyetler geliyor. Gelen heyetlere, modelin ve sistemin işleyişi hakkında bilgiler veriyoruz. Uluslararası arenada da başta ülkemiz, sonra sistem gururla tanıtılmaya ve anlatılmaya devam ediyor. Ukrayna, Hindistan, Almanya, Karadağ, Amerika, Avusturya ve İsviçre'ye kadar uzun yollar kat edildi. Pakistan, Azerbaycan, Kenya gibi birçok ülkeden ve kurumdan konuklar ağırlandı" dedi.

ÖĞRENCİLERE DOĞA SİGORTA GÜVENCESİ
Doğa Sigorta'nın özellikle öğrenci velileri için tasarladığı Doğa Eğitim Sigortası, kaza sonucu ölüm, sakat kalma, iş kaybı ya da diğer maddi zorluklar gibi öngörülemeyecek riskler sonucunda çocukların eğitimlerinin yarıda kalmasını önleyerek, onların eğitim hayatlarını garanti altına almayı hedefliyor. Doğa Sigorta CEO'su Nihat Kırmızı, 'Doğa Eğitim Sigortası' ürününün sadece özel okula giden öğrencileri değil, devlet okulları da dahil olmak üzere tüm öğrencileri güvence altına alan bir ürün olduğunun altını çizdi.

RAY SİGORTALILAR'IN HEM ARACI HEM GÖZLERİ SİGORTALI
Ray Sigorta kasko poliçesi sahipleri 'Gözde Asistans' hizmetiyle yılda bir kez anlaşmalı hastane ve tıp merkezlerinde ücretsiz göz/katarakt muayenesi yaptırabiliyor. Muayene dışındaki tüm tetkik ve tedaviler için de kurumun sunduğu indirimlerden yararlanma imkanına sahip oluyor. Poliçe sahiplerine anlaşmalı optik mağazalarda da özel indirim avantajları sağlanıyor. 'Gözde Asistans' hizmetleri kapsamında sigortalılar göz ve katarakt muayenesinin yanı sıra, kasko poliçesiyle güvence altına alınan aracın, teslim alınması, muayenesinin yapılıp teslim edilmesi gibi hizmetlerinden de yararlanabiliyor.

'MAPFRE İÇİN TÜRKİYE STRATEJİK ÜLKE'
Mapfre
Genel Sigorta CEO'su Serdar Gül, "Kârlılıkla ilgili yabancı yatırımcıların, Türkiye'nin finansal riskleri göz önüne alındığında bugünkü koşullarda sermaye kârlılığı beklentisi yüzde 18. Sermayedar bu durumdan çok rahatsız. Buna Mapfre de dahil. Ama Mapfre'nin özelinde, hâlâ dünyada stratejik olarak konumlandırdığı 5 ülkeden biri Türkiye" diye konuştu. Sigorta şirketlerinin yüzde18 kârlılık oranına ulaşmasına engel olan 3 branş olduğunu ifade eden Gül, "Bunlar sağlık, kasko ve trafik. Eğer bunlar yeterli kâra ulaşamazsa yabancı sermaye memnun kalmaz. Yabancı sermaye trendin yukarı doğru ivmelendiğini görürse, Türkiye'deki sigortacılığın geleceği açısından umutlanılır" dedi.

KATILIM EMEKLİLİK FAİZSİZ EMEKLİLİKTE İDDİALI
2015'te sektörün ortalama getirisinin üzerinde bir performans sergileyen Katılım Emeklilik, yüzde 350 büyüme gösterdi. Bireysel emeklilikteki 2015 sonu itibarıyla 40 faizsiz emeklilik fonundan 7'sine sahip olan Katılım Emeklilik, pazarda yüzde 10'un üzerinde pay aldı. Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, "Sektörün en genci olmamıza rağmen hızla büyüyüp 128 bin sözleşmeye ulaştık" dedi.