BulCar vurgunu

Yurt dışından vekaletle getirilip, Türkiye'de yüzde 60 düşük fiyata satılan lüks araçlar bağlandı. Kayıtdışı araç kullanıcılarına idari ve cezai yaptırımlar uygulanmaya başlandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Kasım 2015 Güncelleme 14 Aralık 2015, 10:47
BulCar vurgunu

İÇİNDEKİLER

Vekaletle yabancı plakalı otomobil alanların başı yandı. Bulgaristan, Romanya ve Gürcistan gibi ülke vatandaşları üzerinden alınıp, Türkiye'de yüzde 50-60 düşük fiyata satılan yabancı plakalı lüks araçlara, idari ve cezai yaptırımlar uygulanmaya başlandı. İstanbul'daki aracılar vasıtasıyla temin edilen ikinci el lüks araçlar, son yıllarda ciddi boyutlarda kayıtdışı pazar oluşturdu. Söz konusu ülkelerde yaşayan kişilerin üzerine kaydettirilen ancak Türkiye'deki alıcısına vekaletle kullanım hakkı sağlanan araçlar, gümrük müdürlüklerini ve emniyeti harekete geçirdi. Bursa'da, son haftalarda vekaletle satışı yapılan 30'u aşkın yabancı plakalı lüks araç, emniyet ve gümrük müdürlüklerine bağlı ekipler tarafından bağlandı.

KAYITLARA GİRMİYOR!
Başlangıçta alanın da satanın da memnun gibi göründüğü ticarette, kaybedenin devlet ve vatandaş olduğunu belirten oto galericileri; bu tür satışlara ilgili kurum ve kuruluşlar vasıtasıyla 'dur' denilmeye başlanmasının olumlu bir gelişme olduğunu, denetimlerin daha da artırılması gerektiğini belirtti. Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, "Yurt dışından vekalet usulüyle getirilen araçlara el koymaya, bağlamaya, trafik kontrollerinde ruhsat kontrollerine başladılar" dedi. Kayıtdışı pazarın ciddi bir büyüklüğe ulaştığına dikkati çeken Yanık, şöyle devam etti: "Ruhsat sahibi yabancı bir insan ise o insan size vekalet verse de, sizin bu aracı Türkiye'de onun adına kullanma hakkınız kanunen yok." Yanık, bu tür satışların yol açtığı vergi kaybının yanı sıra MOBESE, OGS ve HGS'de takibi yapılamayan araçların terör olaylarında da kullanılabileceğini kaygısından hareketle, hem emniyet hem de gümrük müdürlüklerince yakın takibe alındığını dile getirdi.