Paralel soygun kayyumda bitti

FETÖ'nün finansörlerinden Koza İpek Holding'in, aralarında Bugün Gazetesi ve Kanaltürk'ün de olduğu 23 şirketi kayyuma devredildi. Şirketin hile ve sahtecilikle 7 milyar dolarlık yolsuzluğu inceleniyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Ekim 2015 Güncelleme 27 Ekim 2015, 04:51
Paralel soygun kayyumda bitti

İÇİNDEKİLER

Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) finans desteği sağladığı tespit edilen Koza İpek Holding ve bünyesindeki 23 şirkete kayyum atandı. Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebiyle atamaya karar verdi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kayyum atanması talep yazısında, 'Şüpheli Hamdi Akın İpek'in yönetici ve ortağı olduğu şirketler aracılığı ile FETÖ tarafından toplanan himmet paralarını, yasal faaliyetlerden elde edilmiş gibi göstererek akladığı, örgüte finansal kaynak sağladığı, eğitim kurumları aracılığı ile FETÖ'ye eleman kazandırdığı ve medya organları aracılığıyla örgüt mensuplarını suçtan kurtarmaya çalıştığının anlaşıldığı' kaydedildi.



'SAHTECİLİK YAPILDI'
Başsavcılığın talep yazısında, bilirkişi heyetince düzenlenen raporun sonuç bölümünde, 'çok önemli muhasebe sahtecilikleri ve hilelerin yapıldığı, kayıt dışı parasal girdinin varlığının, yapılan harcama ve muhasebe düzenlemelerinden organize bir şekilde örgütlenen bu kurumlarda olduğu' ifade edildi. Mahkeme kararında ise şöyle denildi: "FETÖ yöneticisi şüphelisi olan Akın İpek'in belirtilen suçları şirketlerinin faaliyetleri çerçevesinde işlemeye devam edeceği hususunda kuvvetli şüphenin bulunması ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılabilmesi için şirketlerin kayyuma devredilmesine karar verilmiştir."



BORSADA BÜYÜK VURGUN
Koza İpek Holding ve bünyesindeki şirketlerin hisselerinde dün ilginç hareketler yaşandı. İpek'in şirketlerinin hisseleri ilk seansta tavan oldu. Yüksek miktardaki alım talepleri sonrasında tüm şirketlerin hisseleri yüzde 10'a yakın artırıldı. Bazı hisselerde yükseliş yüzde 16'lara kadar çıktı. Bu arada işlem hacimleri çok arttı. Hisseleri küçük yatırımcı da almaya başladı. Hisselerin tavan olmasının ardından, ikinci seansta en yüksek fiyattan satış emirleri verilmeye başlandı. Bu satışlar başladığı sıralarda ise kayyum açıklaması geldi. Hisseler çakılırken; küçük yatırımcı borsa tabiriyle 'silkelendi' ve parası birilerinin cebine gitti. Koza Altın günü yüzde 5.74 kayıpla kapatırken; Koza Anadolu Madencilik hisseleri yüzde 5.6 kayıpla 1.87 lira taban fiyattan kapandı. Olağan dışı hareketler dolayısıyla SPK'nın inceleme yapması bekleniyor.

KAYYUM NEDİR?
Belli bir malın yönetilmesi veya belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimseye 'kayyum' denilir. Usulsüzlük yapılan özel kurumlara, şirketlere, devletin el koyduktan sonra atadığı yöneticilerdir. Kayyum, mahkeme tarafından bazı durumların meydana gelmesi ile atanır. Kayyum olarak atanan kimseler, kendisine verilen yetki ve görevler dahilinde çalışır.



APAR TOPAR KAÇTI
Geçen ay yapılan operasyon sonrasında İstanbul Gaziosmanpaşa'daki evi başta olmak üzere çeşitli adreslerde yapılan aramalarda Akın İpek'e ulaşılamamıştı. Daha sonra Akın İpek'in yurt dışına kaçtığı görüntüleri ortaya çıkmıştı. Ankara Emniyet Müdürlüğü ekipleri, geçen ay Koza İpek Holding'in 23 şirketinde arama yapmıştı. Operasyonda 6 yönetici gözaltına alınmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Holding şirketlerinin, Bank Asya vasıtasıyla Bahreyn, Malta ve Kıbrıs'taki hesaplara transfer ettikleri 7 milyar 40 milyon doların yasal yollarla kazanılıp kazanılmadığını soruşturmuştu.