Borçlar bitiyor

Genel Sağlık Sigortası borcu olanlar dikkat! Yapılandırma için tanınan süre 2 Kasım'da doluyor. Gelir testine girip borcu önemli oranda düşenlerin de bunu yapılandırmak için SGK'ya başvurması gerekiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Ekim 2015 Güncelleme 26 Ekim 2015, 01:38
Borçlar bitiyor

İÇİNDEKİLER

Torba yasa ile Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olanlara getirilen önemli imkandan yararlanmak için tanınan sürede sona yaklaşıldı. GSS prim borcunu yapılandırmak isteyenlerin, 2 Kasım günü mesai saati bitimine kadar Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurusunu yapması gerekiyor. Geçmişte gelir testine girmediği için tavandan çıkan borcu biriken ve 30 Eylül'e kadar sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurup teste girerek bunu önemli ölçüde azaltanların da yapılandırma için 2 Kasım'a kadar SGK'ya başvurması gerekiyor.

NASIL BAŞVURULACAK?
Yeniden yapılandırma için başvurular, form doldurulmak suretiyle elden veya posta yoluyla bağlı bulunulan sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine yapılacak. Başvuruların posta yolu ile yapılması durumunda; taahhütlü, iadeli taahhütlü, PTT Kargo (kapıdan kapıya teslim) ya da APS yolunun tercih edilmesi halinde, başvuru formunun postaya verildiği tarih kuruma verildiği tarih olarak kabul edilecek. Adi posta yolunun tercih edilmiş olması halinde, başvuru formunun kurum evrak kayıtlarına giriş tarihi kuruma verildiği tarih olarak kabul edilecek.

ÖDEME NE ŞEKİLDE
GSS'den kaynaklanan alacak aslının tamamının 30 Kasım'a kadar ödenmesi halinde bu alacaklar için herhangi bir faiz alınmayacak. Taksitler halinde ödenecek olan tutarın tespiti sırasında, öncelikle kapsama giren alacaklara ilişkin ana para ile gecikme zammıgecikme cezası yerine dikkate alınacak TEFE/ÜFE/Yİ-ÜFE tutarı belirlenecek. Ana para ile hesaplanan TEFE/ÜFE/Yİ-ÜFE tutarı toplanacak. Ardından bulunan bu tutar; 6 eşit taksit için 1.05, 9 eşit taksit için 1.07, 12 eşit taksit için 1.10, 18 eşit taksit için 1.15 katsayısı ile çarpılacak. Hesaplanan rakam, talep edilen taksit sayısına bölünecek ve 2'şer aylık dönemler itibariyle ödenecek taksit tutarı belirlenecek. Borcunu yapılandıranların İlk taksit için son ödeme tarihi de 30 Kasım 2015.