Ucuz elektrik geliyor

Vatandaşın istediği elektrik dağıtım şirketini seçmesinin önü açıldı. Aboneler cepte olduğu gibi hangi firma daha ucuza elektrik verirse o şirkete geçebilecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Ekim 2015 Güncelleme 11 Ekim 2015, 01:25
Ucuz elektrik geliyor

İÇİNDEKİLER

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) yaptığı düzenleme sonrasında, GSM şebekelerinde olduğu gibi elektrik dağıtım şebekesini de değiştirmenin yolu açıldı. Cepte olduğu gibi elektrikte de 'ucuz veren' tercih edilecek. EPDK son olarak elektrik tüketicisinin önceki tedarikçisine karşı yükümlülüklerinin yerine getirildiğine dair onayın aranmasına da son verdi. Böylece tüketicilerin daha hesaplı elektrik alabilmesinin önündeki son engel de kalkmış oldu. Tüketiciler, aynen cep telefonu ve sabit telefon örneklerinde olduğu gibi artık aboneliklerini taşıyabilecek, daha ucuz verenden elektrik alabilecekler.

GSM GİBİ OLDU
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, "Tüketicilerin ikili anlaşmalarını kontrol etmeden tedarikçi değişikliği yapmalarından kaynaklanan cezai faturalara maruz kaldıklarına dair şikayetler vardı. EPDK olarak vatandaşlarımızın mağdur edilmesine izin vermeyiz. Bu vesile ile bir kez daha hatırlatmak isterim elektrik tüketicilerimiz artık GSM operatörü değiştirir gibi tedarikçi değiştirebilecek" dedi.

SÖZLEŞMELERE DİKKAT!
Tüketicileri imzaladıkları sözleşmeler konusunda uyaran Yılmaz, "İkili anlaşmalar özel hukuk hükümlerine göre düzenleniyor. EPDK'nın düzenleme yetkisi bu noktada bitiyor. Anlaşmalar yapılırken, fesih ve tazminat hükümlerine çok dikkat edilmeli, tazminat taleplerine maruz kalmamak için dikkatli davranılmalı" dedi.

KAÇAK AZALACAK
Rekabete girecek elektrik üreticilerinin aralarında oluşacak farkın, özellikle büyük sanayi tesisleri, fabrika, otel gibi elektriğin yoğun kullanıldığı alanlarda, ciddi rakamsal değişikliklere yol açması bekleniyor. Bu durumun elektriğin kaçak kullanım oranını da düşürmesi hedefleniyor. Öte yandan tüketiciler, yeni sözleşmelerde 5 yıla kadar alım anlaşması imzalayabiliyor.

Uğur BECERİKLİ