Kulağımıza küpe olsun

Dikkat! Sahtekarlar kurbanlıklara da el attı. Geçen yıl kesilen kurbanlıkların küpelerini biriktiren hileciler, bunları kaçak hayvanlara takarak satış yapıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Eylül 2015 Güncelleme 15 Eylül 2015, 01:54
Kulağımıza küpe olsun

İÇİNDEKİLER

Kurban Bayramı'na sayılı günler kaldı. Hem vatandaşlar hem kurban satıcıları son hazırlıklarını yapıyor. Dini vecibeleri yerine getirmek için uğraşlar sürerken, kimileri de sahtekarlık yapmanın yollarını arıyor. Yetkililer, vatandaşlara küpeli hayvan almalarını önerirken, hileciler de yeni yöntemler türetiyor. Adana Kasaplar Odası Başkanı Murat Yağmur, geçen yıl kayıtdışı kesilen hayvanların küpelerini biriktiren istismarcıların, bu küpeleri, kaçak hayvanlara takarak satışa çıkardığını ileri sürdü. Vatandaşları, satın alacakları hayvanın menşei şahadetnamesine bakmaları konusunda uyaran Yağmur, Suriye'den çok sayıda kaçak hayvanın Türkiye'ye giriş yapabileceğine dikkat çekti.

BELGELERİNE BAKIN
Kulaklarında küpe bulunan hayvanlara dahi güvenilmemesi gerektiğini vurgulayan Yağmur, şöyle devam etti: "Suriye'den gelecek koyunların ne kadar sağlıklı, ne kadar sağlıksız olduğunu bilmiyoruz. Vatandaşlarımızın mutlak suretle, her ne kadar kulaklarında mühür varsa da hayvanın menşei şahadetnamesini sormasını istiyoruz. Cılız, yürümekten aciz, ağzından salya gelen hayvanları almamalarını istiyoruz. Böyle bir durumla karşılaşırlarsa emniyete, belediyelere ya da kasaplar odasına bildirsinler. Biz gereğini yaparız."

UCUZ HAYVANA DİKKAT!
Murat Yağmur; Suriye, Irak ve İran üzerinden getirilen küçükbaş hayvanların 250-300 liradan satıldığını söyledi. Yağmur, hayvanların birçoğunun savaştan kaçan göçmenlere ait olduğunu, birçoğunun hastalıklı olduğunu sözlerine ekledi. Öte yandan, küçükbaş kurbanlıklar 600 liradan başlayıp, kilosuna göre bin 400 liraya kadar alıcı buluyor.

ET FİYATLARINA MÜDAHALE
Gıda Bakanlığı, Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan, et fiyatlarındaki aşırı yükselişle ilgili olarak, "Et ve Süt Kurumu'na (ESK) verilen yetki ile bir daha böyle krizlerin yaşanması engellenecek. Çünkü dönemsel fiyat artışlarına karşı önlemler önceden alınabilecek" dedi. Kayhan, ESK'nın üretimin yoğun olduğu dönemlerde içerden et satın alıp stok yapacağını anlatarak, "Fiyatların tırmandığı süreçte bunu piyasaya sürecek" diye konuştu.