Yöneticiler Bank Asya'yı hortumlamış

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Haziran 2015 Güncelleme 06 Haziran 2015, 02:29
Yöneticiler Bank Asya’yı hortumlamış

İÇİNDEKİLER

Paralel yapının yayın organlarının "Bank Asya'nın mali bünyesi sorunsuz; karar hukuka aykırı, BDDK kararı uygulamayacak" diyerek yürüttüğü algı operasyonu çöktü. 17-25 Aralık sonrası batık kredileri yüzde 120 artarak 1.8 milyarı geçen Bank Asya'nın bu yılın ilk 3 ayında kâr ettiği, sermaye yeterlilik rasyosunun yüksek olduğu yalanına Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan (TMSF) yanıt geldi. Fon, iddiaların doğruyu yansıtmadığını açıklayarak, bankanın mali bünyesinin bozulduğunu, ortak ve yöneticilerinin banka kaynaklarını suistimal ettiğini, bankanın özkaynaklarının negatife düştüğünü, likidite imkanını kaybettiğini kaydetti. Bu gerekçelerle de 71'inci maddenin uygulandığı belirtildi. TMSF, BDDK kararının denetim raporları ve ilgili uygulama, hukuk ve denetim birimlerinin görüşüne dayanılarak alındığını vurguladı.

KARAR YASAYA UYGUN

TMSF'den yapılan açıklamada; "Fon'a devir kararının 'hukuka, ekonomik gerekçelere aykırı olduğu' açıklamaları, kamuoyunu yanlış yönlendirmeye yöneliktir" denildi.

BELGELER ŞAİBELİ
BANK Asya'nın 30 hissedarı kendisini gizlerken, bugüne kadar verilen belgelerin bazıları da şaibeli çıktı. Bankanın batık kredi tutarı yüzde 120 artarken, takipteki kredi oranı sektörün 10 katına çıktı. Bu tablodan sorumlu banka yönetici ve hissedarlarına yönelik de denetim başlıyor.

Hazal ATEŞ