Borçluya tazminat hakkı

Yasalar borçlu işçiyi koruyor. Bankaya borcu nedeniyle icra takibi başlatılan çalışana, işvereni avans vermek zorunda. Vermediği takdirde, işçi istifa edip tazminatını alabiliyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Haziran 2015 Güncelleme 06 Haziran 2015, 02:44
Borçluya tazminat hakkı

İÇİNDEKİLER

Kredi kartı borçlusuna yasalar kolaylık sağlıyor. Mevzuata göre, kart borcu nedeniyle icra takibi başlatılan işçiye işveren avans vermek zorunda. İşçinin avans talebine işveren olumsuz yanıt verirse, işçi istifa ederek tazminatını alabiliyor.

HAKLI İSTİFA
Dünya gazetesinde yer alan haber, iş hayatında sık rastlanan bir soruna ışık tuttu. Buna göre, kredi kartı borcu nedeniyle, bankanın icra yoluyla ödeme emri tebliğ ettiği işçi, işvereninden ödeme emrini göstererek, avans talep edebilir, işveren vermezse de haklı fesih ile işten ayrılıp tazminatını alabilir. 4857 sayılı İş Kanunu'nda zorunlu avans konusu ile ilgili hüküm yok. Ancak, Türk Borçlar Kanunu'nun 406'ncı maddesine göre; işveren, işçiye zorunlu ihtiyacının ortaya çıkması halinde ve hakkaniyet gereği ödeyebilecek durumda ise, hizmetiyle orantılı olarak avans vermekle yükümlü. Madde 435'e göre de; taraflardan her biri, haklı sebeplerle sözleşmeyi derhal feshedebilir. Sözleşmeyi fesheden tarafın, fesih sebebini yazılı olarak bildirmesi gerekli. Sözleşmeyi fesheden taraftan, dürüstlük kurallarına göre hizmet ilişkisini sürdürmesi beklenemeyen bütün durum ve koşullar, haklı sebep sayılır. Bu durumda kanuna göre; işveren avans yükümlülüğünü yerine getirmediğinde, işçi sözleşmesini haklı sebeple feshetmiş oluyor. İşçinin sözleşmeyi feshetmesi durumunda, bu işyerinde bir yıl veya daha fazla çalışması varsa, kıdem tazminatını alma hakkı doğuyor. Ancak, sözleşme işçi tarafından feshedildiği için, işverenin işçiye ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü bulunmuyor.