Cepler 4G uçacak

Türkiye'de 4G teknolojisi önümüzdeki aydan itibaren hayatımıza girecek. 4G ile cep telefonlarının internet bağlantısı 1000 kat hızlı olacak. 2 saatlik bir filmi indirmek saniyeleri alacak. Yeni özellikler yaşantımızı kolaylaştıracak...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Nisan 2015 Güncelleme 11 Nisan 2015, 02:44
Cepler 4G uçacak

İÇİNDEKİLER

Yüzyıllar boyunca insanlar uzak yerlerdekilerle haberleşmeyi sağlayacak yollar aradı. 1793'te telgrafın ve 1876'da telefonun icadı ile duman ve parlayan aynalar ile iletişim tarih oldu. Türkiye'de ise telefon 1908 yılında kullanılmaya başlandı. Telefon; aradan geçen yıllarda çağ atladı, herkesin cebine girdi. Teknolojinin gelişimine paralel ihtiyaçlar arttı, ihtiyaçlara paralel teknoloji gelişti. Son olarak hayatımıza 4G tanımı girdi. 4G ile cep telefonlarının internet bağlantı hızı 1000 kat artacak. Bu sayede telefonlar üzerinden yüksek çözünürlükte televizyon izleme gibi olanaklar sağlanabiliyor. 4G'den faydalanmak için 4G özellikli bir cep telefonuna sahip olmak gerekiyor. Cepteki hız değişiminden örnekler şöyle:

Büyük boyutlu film ve videoların cep telefonuna indirilmesi saniyeleri alacak. t Cep telefonları ile yapılan görüntülü aramalarda HD yayın kalitesine ulaşılacak.

Video görüşmeleri kesintisiz ve daha hızlı olabilecek. t 3G'de ortalama 10 saniyede müzik indiriyor. 4G'de bu süre 1 saniye.

3G'li bir cihaz 25 saniyede fotoğraf indirebiliyor. 4G'de ise süre 1 saniye.

DÜNYADA İLK KEZ

GSM operatörleri, Türkiye'yi 4G ile tanıştırmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. 4G'yi 81 ilde aynı anda sunmayı hedefleyen Turkcell de, Zenginleştirilmiş VolTE teknolojisini Türkiye'de ilk kez test etti. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, "VoLTE teknolojisini dünyada ilk defa Turkcell'lilerin kullanabilmesi için çalışıyoruz" dedi. Teknoloji ile sesli aramalar, aynı anda pek çok farklı işlevle yeni bir boyuta taşınıyor.

İşte bazı özellikler:

HD görüntülü görüşme.
Aramayı yazılı bir mesaj, konum veya fotoğraf ekleyerek başlatabilme.
Arama esnasında eş zamanlı ve karşılıklı olarak aynı ekran görüntüsü üzerinde çizim yapabilme.
Harita üzerinde eş zamanlı yol tarifi verebilme.
Çok büyük boyutlu dosyaları kolayca paylaşabilme.
Arama esnasında ve konferans görüşmelerinde yazılı olarak da sohbet edebilme.

TÜRK TELEKOM: YARIŞA HAZIRIZ

Türk Telekom
Grubu Bireysel İş Birimi CEO'su Erkan Akdemir, 4G ihale süreciyle ilgili açıklama yaptı. Akdemir, "Grup olarak gelecek vizyonumuz doğrultusunda yaptığımız yatırımlarla 4G'ye uzun süredir hazırız ve istekliyiz. 4G ihalesinde, yeni entegre yapımızla, Türk Telekom Grubu olarak tek bir çatı altında güçlü bir şekilde yer alacağız" dedi.

İHALE TARİHİ 26 MAYIS

Beklenen 4G ihalesi için düğmeye basıldı. Resmi Gazete'de yer alan ilana göre, ihale 26 Mayıs'ta Ankara'da yapılacak. İhale için teklifler 20 Mayıs gününden itibaren alınmaya başlanacak. Ankara'da gerçekleşecek ihalede 20 ayrı frekans paketi satılacak. En fazla 4 işletmecinin yetkilendirileceği ihalede, frekans paketlerinin toplam asgari bedeli de yaklaşık olarak 2 milyar 298 milyon 67 bin 661 euro olarak belirlendi.