Türkiye'yi teknik arıza kararttı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Nisan 2015 Güncelleme 07 Nisan 2015, 01:48
Türkiye’yi teknik arıza kararttı

İÇİNDEKİLER

Türkiye, 31 Mart'ta yaşanan elektrik kesintisi ile karardı. Kesintinin teknik nedenlerden kaynaklandığını açıklayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, TEİAŞ Genel Müdürü Kemal Yıldır'ın istifa ettiğini, daire başkanlarıyla ilgili soruşturmanın sürdüğünü söyledi. Yıldız, konuyla ilgili şunları kaydetti:

Santrallerin bağlantı hatları çalışmaları sebebiyle Türkiye'nin doğusunu batısına bağlayan eksende 5 iletim hattı devre dışı kaldı. Birçok olumsuzluğun çok kısa bir süre diliminde bir araya gelmiş olması, çok az rastlanan bir konu olmakla beraber burada gerçekleşti.

Doğudan batıya gelen hatlarımızın yükü bu devre dışı kalan hatlardan sonra kalan hatlarımızın üzerinde çok daha fazla yoğunlaştı. 7 hattın üzerinde şu veya bu gerekçeyle, arızalardan ve salınımlardan kaynaklanan sebeplerle, uzun hatlarımızın mesafe koruma röleleri çalışarak güç salınımı gerekçesiyle devre dışı kalıyor. Doğu ile batının bağlantısı bir yönde kopmuş oluyor. Bir kısmı teknik, birçok detaylar gerçekleşiyor.

Kesinti, iletim sistemindeki bir hattaki arızayla beraber başladı. O arıza ile ilgili detaylı çalışıyor ve sisteme dışarıdan bir müdahale olup olmadığını da araştırıyoruz.

TEİAŞ Genel Müdürü Yıldır istifa etmiş bulunuyor. Diğer yük tevzi daire başkanlığı ve bilgi işlem daire başkanlığıyla alakalı da arkadaşlarımız açığa alındı.

HABER VERMEDEN RİSK ALMIŞLAR
Elektrik kesintileri nedeniyle görevinden istifa eden TEİAŞ Genel Müdürü Kemal Yıldır arızayla ilgili konuştu. Yıldır, "Tamamen teknik bir arıza, bir kaza oldu. Trafiğe çıktığınızda bir kaza olunca, suç iki taraftadır. Sayın Bakan'ın açıkladığı gibi 4-5 tane hat aşırı risk almış. Yük tevzideki arkadaşlar risk almışlar, bana da haber vermeden" dedi.