Balon yok talep çok

Konutta balon olabileceği iddialarına TOKİ Başkanı Turan yanıt verdi: Özellikle alt ve orta gelir seviyesinde, asla ve kata bir balon yok. Yoğun ilgiye yanıt vermeye çalışıyoruz

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Mart 2015 Güncelleme 31 Mart 2015, 01:59
Balon yok talep çok

İÇİNDEKİLER

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, TOKİ'nin ürettiği konut segmentinde 'balon' değil talep patlaması olduğunu belirterek, "Özellikle belli segmentlerde, bizim uğraştığımız orta gelir seviyesine kadar olan segmentlerde, asla ve kata bir balon olduğu kanaatinde değilim" dedi. Türkiye'de konut balonu olabileceğine ilişkin yurt dışından zaman zaman yapılan yorumlara da değinen Turan, şunları kaydetti: "Özel sektörde, belki üst segmentlerde sıkışma olabilir. Ama özel sektör bunu dengeler. Satamıyorsa yatırım yapmaz."

'PİYASANIN DENGELEYİCİSİYİZ'
TOKİ konutlarında, talep ya da herhangi bir satış sorunu yaşanmadığını, yoğun ilgiye yanıt vermeye çalıştıklarını söyleyen Turan, "Bir bölgemizde, sadece 19 konuta 5 bin 200 tane müracaat alıyoruz. 750 konuta 12 bin müracaat alıyoruz" ifadelerini kullandı. Turan, yüksek arazi fiyatlarının inşaat maliyetleri ve konut fiyatlarına etkisine de değinerek, şöyle konuştu: "İşte yine tam da o noktada TOKİ'nin kanuni yetkisi de bu sektörü dengeleyecek unsurlardan bir tanesidir. Sektörde bir şey olursa biz konut almada zorlanan alt ve orta gelir grubundaki vatandaşlarımız adına tam da dengeleyici bir unsuruz. İşte o noktada biz varız. Dolayısıyla çok yüksek fiyatlara kimse almaz. TOKİ, bu segmente, bu vatandaşlarımıza yönelik yılda asgari 50 bin konut üretiyor. Arazi üretimimiz de tabii bu çerçevede devam ediyor."