Paralel köstebeğe sahip çıktı

BDDK Başkanvekili Mütalip Ünal, 17-25 Aralık darbe girişiminden önce, hedefteki isimlerin banka hesaplarına giren ve bilgileri Pensilvanya'ya götüren murakıplardan Oktay Çolak'ı özel danışman yaptı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Şubat 2015 Güncelleme 01 Şubat 2015, 02:12
Paralel köstebeğe sahip çıktı

İÇİNDEKİLER

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanvekili Mutalip Ünal paralel murakıba sahip çıktı. 17-25 Aralık darbe girişiminden önce, hedefteki tüm isimlerin banka hesaplarına giren, kişisel bilgileri didik didik eden ve Pensilvanya'ya götüren murakıplar arasında bulunan Oktay Çolak'ın BDDK'daki görevinden istifa ettiği öğrenildi.

ÖZEL DANIŞMAN OLDU
Kulislerde Çolak'ın "Beni daha rahat bir göreve alın" diyerek denetim dairesi başkanlığından ayrılmak istediği, Mukim Öztekin'in ayrılmasından sonra kurul başkanlığına vekalet eden Mutalip Ünal'ın da kendisini 'özel danışman' kadrosuna aldığı belirtiliyor. Oktay Çolak, kurumda en son Denetim Dairesi Başkanlığı görevini yürütüyordu. Bu daire paralel yapının bankası Bank Asya'yı da inceleyen birim olarak biliniyor. 17-25 Aralık darbe girişimlerinin finansörü olan Bank Asya, geçen yılın üçüncü çeyreğinde 300 milyon TL ile bankacılık sektöründe son 10 yılın zarar rekorunu kırmıştı. Batık kredi oranı yüzde 20'ye ulaşan bankadan bir yılda 9.4 milyar TL para çıkışı oldu. Denetim Dairesi'nin hazırladığı raporlarda bankanın, batık kredi karşılıklarını ayırması durumunda gerçek zararının çok daha fazla olduğunun görülüceği belirtilirken, bankanın bu durumdan çıkabilmesi için adeta yol haritası çizilmişti.


ÇOLAK KİMDİ?
BDDK
tarafından görevlendirildikleri için her türlü bilgiye kendilerine verilen özel şifrelerle ulaşabilen 8 murakıptan biri olan Oktay Çolak'ın adı 17-25 Aralık darbe girişimi öncesinde, savcı talimatı olmadan, siyasiler, bürokratlar, ve işadamlarının Halkbank ve Vakıfbank'taki özel hesaplarına giren paralel köstebekler arasında geçmişti. Murakıpların bu bilgileri Pensilvanya'ya ulaştırdıkları anlaşılmıştı.

Abdurrahman ŞİMŞEK