Başçı yalnız kaldı dedi

Yüksek faiz konusunda inadını sürdüren Erdem Başçı'ya Ali Babacan da artık destek olmadı, 'Faizler düşmeli'

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Ocak 2015 Güncelleme 18 Ocak 2015, 01:27
Başçı yalnız kaldı dedi

İÇİNDEKİLER

Üretenbüyüyen, istihdam oluşturan Türkiye'ye arkasını dönüp faiz lobilerinin sözünü dinleyen Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın yüksek faiz inadı devam ediyor. Bütün çağrılara ve piyasadaki verilere rağmen faizleri düşürmeyen Başçı'ya artık Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da destek vermiyor. Babacan yaptığı açıklamada "Faizler düşmeli" dedi. Önceki gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Erdem Başçı'ya çağrıda bulunmuş, faiz konusundaki tutumunu eleştrirerek "Daha neyi bekliyorsun" diye sormuştu. Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Ali Babacan, "Enflasyondaki düşüşe paralel olarak faizlerin de düştüğünü, enflasyon indikçe enflasyon artı risk primi olarak oluşan faizlerin daha da aşağı inebileceğini belirtti. Babacan, "Bu rakamlar iyi mi derseniz daha da düşmesini arzu ederiz. Daha da düşük nominal faiz, reel faiz ekonomimiz açısından önemlidir" dedi. Babacan, özellikle üretimi, yatırımı desteklemeye yönelik çalışmaları olduğunu söyledi. Bunun, klasik yatırım teşvik programından farklı bir çalışma olduğunu ifade eden Babacan, "Onu da kuşatan ama ondan öte bir çalışma. Detaylarını, çalışması bittiği zaman kamuoyuyla paylaşacağız" şeklinde konuştu.

HAKEMİN DEĞİŞME ZAMANI GELİYOR
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'den Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası'nın faiz kararına ilişkin değerlendirmelerine tam destek geldi. Yüksek faizlerin katlanılabilir olmadığını belirten Zeybekci, Merkez Bankası'na acilen indirim çağrısında bulundu. Zeybekci, "Acilen faiz indirimine gitmemiz gerekiyor. Bunun karşısında susmak da suça alet olmaktır" dedi. Zeybekçi sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin 2015 ile ilgili bütün beklentileri son derece pozitif hale dönüşürken, Türkiye'nin yüksek faize katlanan dünyadaki en üst düzeydeki ülkelerden birisi olarak devam etmesi kabul edilebilir değildir. Merkez Bankası'na fiyat istikrarının yanında istihdam, ihracata dayalı büyüme görevi verilmesi lazım. 'Faiz indirimi yapacaktım ama siyasi baskı geldi yapmıyorum' noktasına gelindiyse, hakemi değiştirme zamanı gelmiştir. Ama o noktada değiliz."

2 PUAN İNMELİ

AK Parti MKYK Üyesi Bülent Gedikli, Merkez Bankası'nın politika faizini en az 2 puan indirmesi gerektiğini bildirdi. Dünyada bir çok ülkenin faizlerini indirdiği bir dönemden geçildiğini belirten Gedikli, Hindistan ve Peru'nun dahi buna dahil olduğunu ifade etti. Türkiye'nin faiz düşürme konusunda şu anda çok değerli bir dönemden geçtiğini dile getiren Gedikli, bugün gelinen noktada da Merkez Bankası'nın bahanesinin kalmadığını ve politika faizini en az 2 puan indirmesi gerektiğini söyledi.