Dolar akıyor

Babacan, petrol hesabını yaptı: 10 dolarlık iniş, cari açığı 4.4 milyar dolar, enflasyonu yarım puan düşürüyor. Doğalgazda Rus indirimi kısa vadede faturalara yansımaz. Zaten gaza 2015'te zam yapmayacağız...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Aralık 2014 Güncelleme 04 Aralık 2014, 00:00
Dolar akıyor

İÇİNDEKİLER

Hemen her fiyat artışının sebebi olarak gösterilen petrol; son 6 ayda 40 dolara yakın düşerken, etkileri de ortaya çıkıyor. Dün Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile yaptığımız sohbette de yeni enerji dengeleri ve petroldeki düşüş ana konulardan birisiydi. Yaptıkları programları petroldeki düşüşü dikkate almadan gerçekleştirdiklerini söyleyen Babacan, "Fiyatlar düştü diye rehavete kapılmıyoruz. Tekrar çıkacakmış gibi hazırlığımızı yapıyoruz" dedi. Ali Babacan, petroldeki düşüşün kamu maliyesine de etkilerini şu hesapla özetledi: "Her 10 dolarlık düşüş, cari açıkta 4.4 milyar dolar (yarım puan) ve enflasyonda yarım puan düşüş olarak yansıyor." Rusya'nın doğalgazda yüzde 6 indirim teklifini de değerlendiren Babacan, vatandaşın faturasına kısa vadede yansımayacağını belirtti ve ekledi: "Bu teklif henüz müzakere edilmedi. Bu oran belki değişecek. Biz de teklifimizi ilettik. Mutabakat olsa bile petrol ve doğalgazdaki fiyat düşüşlerinin etkileri 6-9 ay arasında görülüyor. Dolayısıyla kısa vadede vatandaşa yansımaz. Ama doğalgaza 2015'in ortasına kadar zam yapılmayacak. O tarihte duruma bakarız."

25 DÖNÜŞÜM PAKETİ AÇILIYOR
Babacan, başta şeffafık olmak üzere enerjiden aileye, turizmden işsizliğe kadar 25 başlıkta ekonomide dönüşüm paketlerini bu ay içinde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklayacağını söyledi. Pakette çok önemli imar konularının da olduğunu belirten Babacan, şunları kaydetti: "İmar uygulamaları daha şeffaf olacak, fırsat erişimi adil sağlanacak. Rantın adil ve ölçülü dağılımı sağlanacak, rekabet olacak. Detaylar bu ayın sonuna kadar açıklanacak." Ali Babacan, aldıkları tedbirlerle tüketici kredilerini düşürdüklerini, bankaların daha çok KOBİ ve ticari kredilere yöneldiğini anlatarak, "Büyümek isteyen banka ticari kredilere yönelir. Sanayi kredisi üzerinde çalışıyoruz. Yakında açıklayacağız. KOBİ kredilerinde büyüme hızı yüzde 25 oldu. Neredeyse her bankanın bir KOBİ şarkısı var" dedi. Babacan, Hazine Müsteşarlığı ve BDDK Başkanlığı için bir atama hazırlığı bulunmadığını da sözlerine ekledi.

KADRO ARTAR
OVP'de
açıklanan kamuya 74 bin yeni kadro ile ilgili sorumuzu ise Babacan, şöyle cevapladı: "Bütçede personel giderleri yüzde 18 idi, şimdi yüzde 30 oldu. Bu yüzden daha dikkatli davranılması gerekiyor. Tüm bakanlıklardan talepler geliyor, bunlar değerlendiriliyor. 74 bin rakamı kesin bir rakam değil, bu daha da artabilir."