Promosyon atağı

Dava hazırlığı yapan emekliler, öncesinde SGK'yı deilkçe yağmuruna tuttu. Emekliler, promosyon verilmesi için yeniden görüşmeler yapılmasını, özel bankaların da devreye alınmasını istiyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Kasım 2014 Güncelleme 08 Ocak 2015, 16:08
Promosyon atağı

İÇİNDEKİLER

Geçtiğimiz yıldan bu yana promosyon beklentisinde olan emekliler, artık somut adım atılmasını istiyor. Bunun için dava açmaya da hazırlanan emekliler, öncesinde Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK) dilekçe yağmuruna tuttu. Emekliler, bankalarla yapılan pazarlık görüşmelerinin yeniden başlatılmasını ve özel bankaların da devreye alınmasını istiyor. Son yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde gündeme gelen promosyon konusu, henüz çözüme kavuşturulamadı. Kamu personelinin maaşlarının yattığı bankalardan aldıkları promosyonun emeklilere de verilmesi isteniyor. Yaklaşık 11 milyon emeklinin maaşı, PTT dahil 22 ayrı bankaya yatırılıyor. Bu bankalara yatırılan miktar, yıllık 130 milyar liraya yaklaşıyor. Bankalar, emeklilerin maaşlarını ödeyebilmek için çeşitli hediye ve kampanyalarla yarış içinde. Bu durumun avantaja çevrilmesini isteyen emekliler, "Görüşmeler sadece kamu bankalarıyla yapıldı ve tıkandı. Oysa özel bankalar da devreye girse ve bir rekabet ortamı oluşturulsa bundan herkes kazançlı çıkacak. SGK'dan istediğimiz bu görüşmelere yeniden başlanması" dedi.

ÖDEYEN ÖNE ÇIKAR

Emekliler, şu anda yapılan maaş yarışında bankaların sundukları avantajların tercihleri etkilediğini belirterek, "Promosyon konusunda hangi banka atak yaparsa, emekliler maaşlarını o bankaya taşır. Böylece banka kazanır. Çünkü bizler maaşımızı çektiğimiz bankanın kredi kartından sigortaya kadar birçok ürününü de kullanıyoruz" diye konuştu. Şu anda kamu görevlileri, anlaşılan dönem için bir brüt maaş kadar promosyon alıyor. Anlaşılan dönem de 1-3 yıl arasında değişiyor. Emekliler ise maaş ödemelerine karşılık bankaların her yıl bir maaş promosyon vermesini talep ediyor.

ALTIN BİLE VERİLİYOR

Özel bankalar, emeklilerin maaşlarını kendi şubelerine taşımaları için her türlü kampanyayı deniyor. Kimisi 300 lirayı bulan nakit sözü, kimisi çeyrek altın veriyor. Bazı bankalar, emeklilerden hiçbir masraf almayacağını vaad ederken, bazıları da kredi kartına harcama bonusları sunuyor.

SGK SESSİZ

Emeklilerin bu talepleri karşısında Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri sessizliklerini koruyor. Dilekçelerle ilgili henüz kurumdan bir açıklama yapılmadı. Emekliler, SGK'nın maaşları ödeyen kurum olarak elinin çok güçlü olduğunu ve bankaların 130 milyar liralık pasta için yarış yaptıklarını belirterek, "Kurumdan bu konuda bir açıklama yapılmasını istiyoruz" diye konuşuyor.