Son çırpınış

BDDK, paralel yapının bankası Bank Asya'da sıkı yönetim ilan etti. Üçlü denetim başlatılan banka, online izlemeye alındı. Bankanın, 50 milyon olan likidite açığı artarsa, fona devri için düğmeye basılacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Eylül 2014 Güncelleme 06 Eylül 2014, 01:36
Son çırpınış

İÇİNDEKİLER

Mali yapısındaki bozulma nedeniyle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu'nun 70'nci maddesi kapsamına alarak sıkı yönetim ilan ettiği Bank Asya'da, üçlü denetim başlatıldı. BDDK'nın Uygulama Dairesi Başkanlığı ile 3 ve 4'üncü Denetim Daire Başkanlıkları paralel yapının bankasını adeta kıskaca aldı. Bankanın sermaye artırılması, likidite kontrolü, genel giderlerin azaltılması gibi kararları BDDK Uygulama Dairesi Başkanlığı iznine bağlandı. Finansal tabloları kırmızı alarm veren Bank Asya'yı, 4. Denetim Dairesi Başkanlığı da online izlemeye aldı. Bankanın EFT giriş-çıkışları anlık kontrol edilirken, likidite durumuna da bakılıyor. Bank Asya'da günlük likidite açığının 50 milyon TL olduğu tespit edildi. Buradaki bozulma durumunda fona devri düzenleyen 71'nci maddenin işletilebileceği belirtiliyor. BDDK en az beş üyenin aynı yöndeki oyuyla fona devir kararı alabiliyor.

Bin 300 kişiyi işten atacak
BORSADA tahtası kapanan, Moody's tarafından notu düşürülen, Bank Asya, içinde bulunduğu mali sıkıntıdan Fethullah Gülen'in 'Evi arabayı sat bankaya yatır' talimatıyla da kurtulamayınca, faturayı çalışanlara kesti. Son 9 aydır tek bir şube açmayan Bank Asya Genel Müdürlüğü, şubelere küçülme emri verdi. Banka bin 300 kişiyi işten atacak. Bu, Haziran sonunda 4 bin 819'a gerileyen çalışan sayısının, yüzde 30'unun daha işsiz kalması anlamına geliyor.

Abdurrahman ŞİMŞEK