CHP'nin bankası değiliz

İş Bankası Genel Müdürü Bali, 90'ıncı yılını kutlayan bankanın kamuya mal olduğunu belirtip, 'Bu banka ülkenin beytülmalıdır' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Ağustos 2014 Güncelleme 26 Ağustos 2014, 01:04
CHP’nin bankası değiliz

İÇİNDEKİLER

Bu yıl 90'ıncı kuruluş yılını kutlayan İş Bankası'nın Genel Müdürü Adnan Bali önemli açıklamalar yaptı. İş Bankası'nın artık kamuya mal olmuş bir müessese olduğuna dikkati çeken Bali, "Kamuya mal olmuşluğu 'Bu banka bu ülkenin beytülmalıdır, ortak malıdır' diye ifade ediyorum. Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Atatürk hisselerini temsilen herhangi bir gelir kazanması söz konusu değildir. Mustafa Kemal Atatürk'ün vasiyeti gereği, Atatürk paylarına isabet eden temettü gelirlerinin yine vasiyete göre Türk Dil ve Türk Tarih Kurumlarına aktarılmasına nezaret etmesinden ibarettir ilişkimiz" değerlendirmesini yaptı. Kredi kartı ve kredilere ilişkin yeni düzenlemelerin çok önemli sonuçlar verdiğini vurgulayan Bali, "Bu yılın ilk yarısında kayda değer yavaşlamayla, konut kredileri yüzde 4.4, ihtiyaç kredileri yüzde 7.2 artarken, taşıt kredileri yüzde 13 azalış göstermiş, kredi kartları ise yüzde 8 daralmıştır" dedi.

ÖDEME GÜCÜ ÖNEMLİ
Vatandaşları da uyaran Bali, kredinin, var olmayan bir satın alma gücünü insanlara bahşeden sihirli bir enstrüman olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti: "Sizin zaten satın alma gücünüz olmalıdır. Zamana yayılmış gelirleriniz olmalıdır. Öngörülebilir gelirlerinize bina edilmiş geri ödeme planlarınız olmalıdır. Aslına bakılır ise uzun söze gerek yok; ayağını yorganına göre uzatacaksın. Bu konuda bankacılık sektörüne de sorumluluk düştüğü kanaatindeyim. Otoritenin almış olduğu tedbirlerin arkasında da bu tür bir felsefenin yattığını düşünüyorum."

TÜRKİYE BÜYÜYOR

Adnan Bali, Türkiye'nin kişi başına milli geliri 2 bin küsur dolarlardan 10 bin doların üzerine getirirken çok büyük başarı gösterdiğini belirtti. Bali, şöyle devam etti: "Bunu kimse küçümseyemez. Belki hayat standardı zaten yüksek kesimler bunu yeterince hissedememiş olabilir ama bunun hayatın her alanında eğitimde, sağlıkta ve ulaşımda geniş kitlelerde olağanüstü karşılığı var.

50 BİN ÇALIŞAN
Adnan Bali, 90 yıllık zaman diliminde İş Bankası'nın finans sektörünün yanı sıra sanayinin gelişmesine de büyük katkı sağladığını; 6'sı Borsa İstanbul'da işlem gören, 25 şirkette doğrudan ortaklığı bulunan bankanın, toplam 121 şirket ve 50 bini aşkın çalışanıyla, son derece yaygın faaliyetleriyle toplumun bütün katmanlarına hitap eden büyük bir grup haline geldiğini söyledi. Bali, 180 milyar TL ile en yüksek kredi desteği veren banka olduklarını, konsolide bazda Türkiye ekonomisine 190 milyar TL'nin üzerinde finansman sağladıklarını belirtti.