Esnafa AVM kapısı açılıyor

Meclis'e sevk edilen perakende tasarısına göre; AVM'lerde esnafa rayiç bedel üzerinden kiraya verilmek üzere yer ayrılacak. İşletmelerin üretici ve tedarikçiden keyfi ücret almasının önüne geçilecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Ağustos 2014 Güncelleme 20 Ağustos 2014, 00:53
Esnafa AVM kapısı açılıyor

İÇİNDEKİLER

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, uzun zamandır gündemde olan Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın TBMM'ye sevk edildiğini söyledi. Yazıcı, düzenlemenin getirdiği yenilikleri şöyle anlattı: PERAKENDE Bilgi Sistemi (PERBİS) kurulacak. İşyeri açılış, faaliyet ve kapanış süreçleri 'tek kapı' üzerinden sonuçlandırılacak. Vatandaş PERBİS ile işyerlerinin ruhsatlı olup olmadığını denetleyebilecek. ÜRETİCİ ve tedarikçilerden keyfi olarak alınan prim ve bedellerin önüne geçilecek. İşletmeler, satışa konu ürünün talebini doğrudan etkileyen hizmetlerden dolayı üretici veya tedarikçiden, sözleşmede türü ve oranı belirtilmedikçe prim ya da bedel talebinde bulunamayacak. Bedel taleplerinin sözleşme süresiyle sınırlı olacak. ALIŞVERİŞ merkezlerinde, esnaf ve sanatkar işletmecilerine rayiç bedel üzerinden kiraya verilmek üzere, toplam satış alanının en az yüzde 5'i kadar yer ayrılacak. GELENEKSEL, kültürel veya sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra edenlere kiraya verilmek üzere AVM'lerde toplam satış alanının en az binde 2'si oranında yer ayrılacak. Hızlı tüketim mallarının satışının yapıldığı büyük ve zincir mağazalarda satış alanlarının en az yüzde 1'ine tekabül edecek şekilde raf alanı, yöresel ürünlerin satışına ayrılacak. ALIŞVERİŞ merkezlerinde acil tıbbi müdahale ünitesi, ibadet yeri, bebek bakım odası, çocuk oyun alanı gibi alanların oluşturulması zorunlu hale getirilecek.

'OUTLET'E KURAL GELDİ

İndirim
ve outlet aldatmacasının önlenmesinin hedeflendiği tasarıya göre; Kampanyalı satışlar ve alışveriş festivalleri yasal dayanağa kavuşturulacak. Tüketiciye yönelik haksız uygulamaların önüne geçmek amacıyla kural altına alınan kampanyalı satışlarda süre, işyeri açılışı, devri, kapanışı, adres veya faaliyet konusu değişiklikler 3 ayı geçemeyecek. Outlet ve fabrika satış mağazası olarak bilinen sürekli indirimli satışlar da kurala bağlanacak. 'Outlet' ibaresinin alışveriş merkezlerince kullanılabilmesi, malların en az yüzde 70'inin outlet ürün olmasına bağlı olacak.