Başarısızlığını millet çekiyor

1 gecede 5.5 puan faiz artırımıyla büyümeye, üretime set koyan Merkez Bankası, indirimde yine korkak. Başaramadığı enflasyon hedefini bahane eden Merkez, dün ancak yarım puan indirim yaptı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Temmuz 2014 Güncelleme 18 Temmuz 2014, 01:05
Başarısızlığını millet çekiyor

İÇİNDEKİLER

28 Ocak'taki olağanüstü toplantıda 5.5 puanlık rekor faiz artırımı yapıp Türkiye'yi en yüksek ikinci faizi ödeyen ülke konumuna getiren Merkez Bankası, indirimde cimri davranmaya devam ediyor. Merkez Bankası, faizi yine yarım puan indirdi.

ENFLASYON KORKUSU
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizini yüzde 8.75'ten yüzde 8.25'e indirdi. PPK, politika faizini Mayıs ve Haziran'da toplam 1.25 puan indirmişti. PPK dün ayrıca, faiz koridorunun alt bandı Merkez Bankası borçlanma faiz oranını da yüzde 8'den 7.5'e çekti. Enflasyon hedefinde başarısız olan Merkez Bankası, bunun acısını da yüksek faizle vatandaştan çıkarıyor. Merkez Bankası'nın alt bantta indirimin gerekçesine ilişkin olarak metinde tek bir cümleye bile yer vermediğine dikkat çeken analistler, şunları söyledi: "Dünkü açıklama metni, Merkez Bankası'nın Temmuz enflasyonu için çok endişeli olduğunu ortaya koyuyor. Alt bantta indirim yapılmasının ekonomiye bir katkısı yok. Üst bantta indirim yapsaydı, bu indirim kredi fazlerine hemen yansırdı. Sanayinin, üretimin, büyümenin ve yatırımın önü açılırdı."

ONATÇA İLE LOBİ SEVİNDİ
Merkez Bankası'nın faiz indiriminde yine cesur davranmaması sanayicilerin tepkisini çekerken, karar sadece TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça'yı ve faiz lobisini sevindirdi. Geçen hafta sonunda Merkez Bankası'ndan faiz indirimi yapmamasını isteyen Onatça, dünkü karar sonrası, "Beklediğimiz gibi küçük indirim oldu" dedi.