GÖREVİ UCUZ ET ULAŞTIRMAK
ESK'nın yaklaşık 4 yıl önce hizmete soktuğu franchise mağazalarının kurulma amacı, aslında vatandaşın ucuz fiyatlarda sağlıklı eti alabilmesinin sağlanması... Piyasanın yaklaşık yüzde 30 altında et fiyatlarıyla satış yapan ESK mağazalarının, restoran ve otellere toptan satış yoluyla 'kâr elde etme' amacını güttüğü ifade ediliyor. Bakanlık'ın yaptığı tespitlerde, toptan satışlara belirlenen kriterlerin üzerinde kâr koyulması da yer alıyor.
TOPTANCININ DERDİ İTHALAT YAPTIRMAK
Et fiyatlarındaki artış tartışılırken, sektör temsilcileri piyasada hayvan sayısında sıkıntı yaşanmadığını, besici ve toptancının et satışını yavaşlattığını öne sürdü. Ülkemizde yeterli hayvanın olduğunu söyleyen Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, "Büyük et toptancıları piyasadan mal topluyor. Kurban Bayramı gelmeden et ve hayvan ithalatının önü açılmak isteniyor. Piyasada et bulunamayınca fiyatlar artıyor" dedi. Ulusal Et Konseyi Başkanı Mustafa Bılıkçı ise, "Bu işin sorumlusu toptancılardan ziyade besiciler. Fiyatı artırmak istiyorlar" şeklinde konuştu.
Burcu ÇALIK