Ette 'yok' oyunu

Piyasada son zamanlarda oynanan 'ET YOK' oyunu bozuldu. Toptancı, ithalat yapılması için; Et ve Süt Kurumu bayileri de toptan satabilmek için oyunun içinde

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Temmuz 2014 Güncelleme 03 Temmuz 2014, 00:00
Ette ’yok’ oyunu

İÇİNDEKİLER

Etteki Ramazan zammının arkasında, oyun içinde oyun olduğu ortaya çıktı. Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) vatandaşa uygun fiyata et ulaştırmakla görevli franchise mağazalarının, etleri tüketiciye doğrudan satmak yerine restoran ve otellere toptan satış yaptığı belirlendi. Yapılan incelemelerde "Et yok" diye veryansın eden bayilerin, eti toptan satıp, bu satışlara da perakende satış fişleri kestiği saptandı. Ramazan'ın gelmesi ile birlikte fırsatçıların neden olduğu et fiyatlarındaki artış tartışmaları sürerken, vatandaşların en uygun fiyata, en güvenilir eti aldığı ESK mağazalarında 'et krizi' yaşandığına yönelik açıklamalar da söz konusu süreci alevlendirdi. Gıda Bakanlığı'nın yaptığı incelemeler ise ESK'nın 63 franchise mağazasından yükselen "Et yok" açıklamalarının arkasında yatan şok edici gerçeği gün yüzüne çıkardı. Bayilerinin aslında etleri tüketicilere perakende satmak yerine, otel ve restoranlara toptan sattığı tespit edildi.

GÖREVİ UCUZ ET ULAŞTIRMAK
ESK'nın yaklaşık 4 yıl önce hizmete soktuğu franchise mağazalarının kurulma amacı, aslında vatandaşın ucuz fiyatlarda sağlıklı eti alabilmesinin sağlanması... Piyasanın yaklaşık yüzde 30 altında et fiyatlarıyla satış yapan ESK mağazalarının, restoran ve otellere toptan satış yoluyla 'kâr elde etme' amacını güttüğü ifade ediliyor. Bakanlık'ın yaptığı tespitlerde, toptan satışlara belirlenen kriterlerin üzerinde kâr koyulması da yer alıyor.

TOPTANCININ DERDİ İTHALAT YAPTIRMAK
Et fiyatlarındaki artış tartışılırken, sektör temsilcileri piyasada hayvan sayısında sıkıntı yaşanmadığını, besici ve toptancının et satışını yavaşlattığını öne sürdü. Ülkemizde yeterli hayvanın olduğunu söyleyen Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, "Büyük et toptancıları piyasadan mal topluyor. Kurban Bayramı gelmeden et ve hayvan ithalatının önü açılmak isteniyor. Piyasada et bulunamayınca fiyatlar artıyor" dedi. Ulusal Et Konseyi Başkanı Mustafa Bılıkçı ise, "Bu işin sorumlusu toptancılardan ziyade besiciler. Fiyatı artırmak istiyorlar" şeklinde konuştu.

Burcu ÇALIK