Temiz çözüm

Gündelikçiye sigortada yeni adım atılıyor. Torba tasarıya eklenmesi beklenen düzenlemeye göre; evine ayda 10 günden az temizlikçi kadın alanlar, SGK'ya bildirimde bulunmayacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Temmuz 2014 Güncelleme 01 Temmuz 2014, 00:00
Temiz çözüm

İÇİNDEKİLER

Evde çalıştırılan temizlikçi kadınların sigortalılığı ile ilgili sorunun çözümünde sona yaklaşıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 'kadınların 10 günden az çalışması durumunda bildirim şartı aranmaması' gibi bazı maddeleri torba yasaya ekletme hazırlığında. Buna göre; Haftada 1-2 gün evine temizlikçi kadın alanlar, aylık çalışma 10 günü aşmadığı sürece, SGK'ya bildirimde bulunmak zorunda olmayacak. Temizlikçi kadın ile ilgili bildirimler, kadının işe giriş-çıkışında verilecek. Evde kadın çalıştıranların her ay bildirimde bulunmaları gerekmeyecek. Temizlikçi kadının işe başlamasında ve çıkışında beyanda bulunulacak.

ALTERNATİFLER MASADA
Ücretler ve primlerin ödenmesi üzerinde de bazı alternatifler üzerinde duruluyor. Kayıtdışılığı önlemek için, ödemelerin Fransa'da 1991 yılından bu yana uygulanan 'istihdam çeki'nde olduğu gibi özel bir çekle yapılması, bankanın ödeme tutarında belirli bir kesinti yapıp SGK'ya yatırması, kalanı da temizlikçi kadına ödemesi alternatifler arasında.

YÜKSEK CEZA ENDİŞESİ
Mevcut uygulamada, haftada 1 gün çalışan kadınlar bile devamlı çalışan statüsünde değerlendiriliyor. Evde çalıştırdığı temizlikçiye sigorta yaptırmayanlar, ciddi miktarlarda cezalarla karşılaşabiliyor. Vatandaşların, geriye dönük olarak yaptırım uygulanması durumunda, 100 bin, hatta 150 bin lirayı aşan prim ve cezalarla karşı karşıya kalacak olması, büyük bir panik yaratmış durumda...

SİGORTA İSTEMİYORLAR
Haftada 1-2 gün temizliğe giden kadınların büyük bir kısmı sigortalı olmayı istemiyor. Nedenleri ise şöyle: Haftada 1 gün çalışan kadın, ayda 4 gün sigortalı olursa, 26 günlük primi cebinden ödemek durumunda kalacak. Sigortalı olunca, eşi üzerinden sağlık hizmeti de alamayacak. Ölen anne ve babasının emekli maaşını alanların da, sigortalı olmaları halinde aylıkları kesiliyor. Dul kadının sigortalı olması durumunda da, eşinden aldığı maaşın 3'te 1'i kesiliyor.