Paralel temizlik

Paralel yapının finans ayağına yönelik ayıklama operasyonuna Merkez Bankası da katıldı. Bankadaki üst düzey 5 isim görevden alındı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Haziran 2014 Güncelleme 12 Haziran 2014, 01:39
Paralel temizlik

İÇİNDEKİLER

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu ve Borsa İstanbul'un ardından dün de Merkez Bankası'nda 5 üst düzey isim görevden alındı. Başbakan Erdoğan'ın faiz politikası nedeniyle eleştirdiği Merkez Bankası kararlarının perde arkasında da "paralel oyun" çıktı. İddiaya göre Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) faiz artış kararlarında mutlak uyum bulunmuyor. Bunda da Merkez Bankası'nda çalışan bazı isimler etkili oluyor. Merkez Bankası, 24 Haziran'da PPK toplantısına hazırlanırken, dün sürpriz bir gelişme yaşandı. Merkez Bankası, 5 ismi görevden aldı. İletişim ve Dışilişkiler Genel Müdürü Tuğrul Gürgür, Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Cihan Aktaş, İletişim ve Dışilişkiler Genel Müdür Yardımcısı Cüneyt Orman, Özel Kalem Müdürü Ömer Erdoğan ile Eğitim Müdürü Mehmet Sönmez danışmanlık ve uzmanlık kadrolarına geçirildi. Bu kişilerin yerine bu hafta atama yapılacak.

BAŞÇI DA "GİDEYİM" DEDİ
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı hem bu iddialar hem de faiz politikasına yönelik eleştiriler nedeniyle istifanın eşiğine geldi. Bu konudaki rahatsızlığını Başbakan Yardımcısı Babacan'la da paylaştı. Merkez Bankası'nın bağımsızlığına müdahale algısı oluşmaması için şu süreçte görevinin başında kalması yönünde görüş oluştu.