Kuyruk bitiyor

Atatürk Havalimanı'nda yeni bir dönem başlıyor. Artık pasaport geçişi parmak iziyle olacak. Çift polis kontrolü ise teke inecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Haziran 2014 Güncelleme 04 Haziran 2014, 00:00
Kuyruk bitiyor

İÇİNDEKİLER

TAV Grubu CEO'su Sani Şener, havalimanları kontrol noktalarındaki yoğunluğu azaltmak amacıyla parmak izi kontrolüyle geçiş ve ilk girişlerdeki x-ray'lerin kaldırılması konusunda izinlerin çıktığını, çok yakında uygulamaya geçileceğini belirtti. TAV Grubu'nun artık 'makas değiştirdiğini' belirten Şener, global ölçekte ortakları olmasına rağmen şimdiye kadar Türkiye ve yakın bölgelerde iş yaptıklarını, artık küresel operasyonlar içinde olacaklarını anlattı.

RAKAMLAR KATLANDI

Sani Şener TAV Havalimanları'nın 14 yılda gelişmesini rakamlarla şöyle anlattı: "145 milyon dolarlık ciro 1.6 milyar dolara çıktı. 10 milyon yolcumuz 84 milyona çıktı. Bin 314 olan çalışanımız 23 bin 706'ya çıktı ve EBİTDA'mız 22 milyon dolarken 527 milyon dolar oldu."


DÜNYADA TEK ŞİRKET

Türkiye'de ticari filonun 2000 yılında 162 iken bugün 385'e çıktığını, sektörde çalışanların 65 binden 167 bine ulaştığını hatırlatan Şener, "Ulaştırma Bakanlığının liberalleştirme politikası ve yerde havalimanlarıyla ilgili özelleştirme politikası bu işin önünü açmıştır" dedi. TAV'ın Türkiye'de 5, yurt dışında da 9 olmak üzere 14 havalimanı işlettiğini ifade eden Şener, bunun yanında servis şirketleri kurduklarını ve dünyada bu servis şirketlerinin hep birarada olduğu bir organizasyonun bulunmadığını dile getirdi. Şener, TAV Havalimanları içerisinde İstanbul'un cirosunun yüzde 44, faiz ve vergi öncesi karının yüzde 55 yer tuttuğunu söyledi. Yer hizmetlerinin iyileştirilmesi konusunda değinen Şener, pasaport kontrollerindeki sıkıntıların önceliklerinde olduğunu belirtti. Smartgate ya da i-gate denen parmak izi kontrolüyle geçiş konusunda İçişleri Bakanlığı'ndan izin çıktığını bildiren Şener, şunları söyledi: "Önce pasaportunuzu göstereceksiniz, kapı açılacak, sonra parmak izi basarak geçeceksiniz. Bu kuyrukları giderecek." Şener, parmak iziyle geçişlerin hem girişte hem çıkışta olacağını ve yalnızca Türk vatandaşlarının kullanacağını kaydetti. Havalimanlarında 2 defa xray kontrolünden geçişlerinde biteceğini belirten Şener, "İzmir ve Ankara'da başlıyoruz. En dış kapıda x-ray'ler olmayacak. Daha sonra da İstanbul'da uygulanacak" dedi.

EKONOMİ SERVİSİ