Faiz bahanesi enflasyon

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Bakanlar Kurulu'nda 1.5 saat hesap verdi. Başçı, faiz indirimi konusunda enflasyonu bahane etti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Haziran 2014 Güncelleme 03 Haziran 2014, 00:00
Faiz bahanesi enflasyon

İÇİNDEKİLER

Eleştirilerin odağındaki Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'nda 53 sayfalık bir sunum yaptı ve faiz eleştirilerine yanıt verdi.

ÖLÇÜLÜ İNDİRİM
Başbakan Erdoğan'ın, "Sen dalga mı geçiyorsun? Yükseltirken 5 puan, indirirken yarım puan" diyerek sert dille eleştirdiği Merkez Bankası ile büyük hesaplaşma 1.5 saat sürdü. Bakanlar Kurulu'nda eleştirilere yanıt veren Merkez Bankası Başkanı Başçı, faiz indiriminde enflasyonun arkasına sığındı. Başçı, "Enflasyon düşünce biz de faizi indiririz" dedi. Piyasaların ve ekonomi çevrelerinin gözü-kulağı da Ankara'ya çevrildi. Başçı, çıkışta sunumun nasıl geçtiği sorularına karşılık, "Gayet iyi geçti, enflasyonu düşüreceğiz inşallah" açıklaması yaptı. Başçı, sunumunda, küresel ekonomi, istihdam, cari açık ve kredi cephesinden iyi haberler geldiğini belirterek, faiz indirimini enflasyondaki gelişmelere bağladı. Başçı'nın sunumunu değerlendiren ekonomi kurmayları, çizilen tabloda iyimserliğin devamı ve enflasyondaki düşüşle birlikte ölçülü bir faiz indirimi sinyali verildiğini söyledi.

ZİYARETÇİ KAPISI
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Başbakanlık'a, ana kapıdan değil, ziyaretçi kapısından giriş yaptı.

YATIRIM ELEŞTİRİSİ
Başçı'nın sunumunun ardından faiz politikasına ilişkin sorular yöneltildi. Kabine üyelerinden bazıları, Mayıs ayında yapılan 50 baz puanlık indirimin yetersiz olduğunu dile getirdi. Yüksek faizin yatırımların önünde bariyer olduğu vurgusu yapıldı.

BÜYÜME YÜZDE 4
Sunumda, Türkiye'de 2013 yılı büyümesinin yüzde 4 düzeyinde gerçekleştiği belirten Başçı, şunları söyledi: "Büyümenin 2014 yılında daha dengeli bir şekilde sürmesi bekleniyor. Aşırı tüketim yapan ülkelerde yatırım oranları düşük düzeyde bulunuyor. Türkiye'de istihdam gelişmiş ülkelere kıyasla daha olumlu gidiyor. Türkiye'de diğer ülkelere göre daha güçlü bir istihdam artışı gözlendi."

BAŞBAKAN'IN TEPKİSİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yarım puanlık indirime şu sözlerle tepki göstermişti: "Neymiş, bağımsızmış... Ama biz bu millete hesabını vereceğiz. Daha önce de kendilerine bunu söyledim. Farklı bir anlayış içindeler. Faizde genel bir havayla düşüş var. Ama bu onların yarım puan düşürmeleriyle sağlanmış bir şey değil. Yarım puanla bu milletle dalga geçmeyin..."