Paralel faiz!

Faiz politikası eleştirilen Merkez Bankası'nın kararlarında 'paralel' etkisi çıktı. 'Para Politikası Kurulu'nda 2 üye paralel yapının emrinde' iddiası var

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Mayıs 2014 Güncelleme 30 Mayıs 2014, 01:35
Paralel faiz!

İÇİNDEKİLER

Ocak ayında faizi 5.5 puan yükselten, seçimlerden sonra oluşan iyimser hava ve iş dünyası ile hükümetin tepkisine rağmen sadece yarım puanlık indirime giden Merkez Bankası'nın kararlarında 'paralel' etkisi olduğu ortaya çıktı. İddialara göre, faizleri belirleyen Para Politikası Kurulu (PPK) üyeleri arasındaki iki kişi paralel devlet yapılanmasına yakın üyelerden oluşuyor. hatta bu yüzden kuruldaki bazı isimlerin istifa edebileceği belirtiliyor. PPK'da Başkan Erdem Başçı dışında Murat Çetinkaya, Turalay Kenç, Necati Şahin, Mehmet Yörükoğlu, Ahmet Faruk Aysan ve Abdullah Yavaş bulunuyor. Ekonomi bürokrasisinde vesayet kuran paralel yapıya ilişkin kapsamlı dosyanın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulduğu öğrenildi.

ACİL TEMİZLİK GEREKİYOR
Raporda, devletin belkemiği olan kurumlarda 'acil temizlik' tespiti yapıldı. Maliye, BDDK, SPK, Borsa İstanbul'un ardından Merkez Bankası'nda da değişim bekleniyor. Yüksek faizler sebebiyle Başbakan Erdoğan'ın "Yetti artık" sözleriyle eleştirdiği Merkez Bankası'nın yasasının değiştirilmesi de gündemde. Yasal değişiklik hemen olmasa bile, bankanın kendi içinde ayıklama yapmaması durumunda Maliye, Kalkınma ve Ekonomi Bakanlıkları ile Hazine uzmanlarının da içinde yer aldığı bir PPK modeli gündeme gelebileceği belirtiliyor.

İNDİRMEMEKTE ISRAR EDİYOR
Yarım puanlık indirim yapılan PPK Toplantısı'nın tutanakları yayınlandı. Enflasyondaki artışın gıda fiyatlarından kaynaklandığı belirtilen açıklamada, "Veriler ılımlı büyümeye işaret ediyor" denildi. Kurulun enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ettiği belirtilen açıklamada, "Enflasyonda belirgin iyileşme olana kadar para politikasında sıkı duruş sürecek" ifadesi dikkat çekti. Merkez Bankası, Finansal İstikrar Raporu'nu da dün yayımladı. Raporda, piyasalardaki harekete Fed ve Avrupa Merkez Bankası varlık alımlarının etkisinin olacağı ifade edildi.

KARARI 7 KİŞİ VERİYOR
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın da içinde bulunduğu 7 kişilik Para Politikası Kurulu (PPK) olağanüstü durumlar hariç aylık olarak toplanıyor. Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflemesi çerçevesinde para politikalarıyla ilgili önemli kararları bu kurul alıyor. Kurul son dönemdeki yüksek oranlı faiz artırımı kararlarıyla tartışılmaya başlandı.

BAŞKAN İSTİFA EDECEK Mİ?
Erdem Başçı, hükümetten gelen sert eleştiriler karşısında istifanın eşiğine geldiğine yönelik haberleri yalanladı. Başçı, "Dedikodulara itibar etmeyin" dedi.

Hazal ATEŞ