Kart cezası 5 milyon TL

Vatandaşın aidat çilesi bitiyor. Bankalar aidatsız kredi kartı sunacak. Bu kurala uymayan, 5 milyon liraya varan ceza ödeyecek. Alışverişlerde gizli komisyon alımı da yasaklanacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Mayıs 2014 Güncelleme 27 Mayıs 2014, 00:00
Kart cezası 5 milyon TL

İÇİNDEKİLER

Yeni Tüketici Yasası ile ücretsiz kredi kartı dönemi de başlıyor. Yeni yasa ile bankalar tüketicilere bu haftadan itibaren zorunlu olarak yıllık üyelik aidatı ve benzer isim altında ücret tahsil etmedikleri kart verecek. Buna aykırı davrananlara da bunun giderilmesi için bir ay süre verilecek. Bu süre sonunda düzenlemeye uymayan kuruluşlara 5 milyon liraya kadar ceza kesilecek.

GİZLİCE DE ALAMAYACAK
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), aidatsız kartın ücretini yapılan alış-veriş ya da taksitlere gizli komisyon şeklinde yansıtan bankalar hakkında işlem yapacak. Böylece, bankalar ücretsiz karta yapılan 2 ya da 3'ten fazla her taksit için bir komisyon koyarak yıllık aidat ücretinin faturasını çıkaramayacak.

İŞLETİM BİTTİ
Gümrük
ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, dün yasa ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yazıcı, BDDK'nın banka ücretleriyle ilgili çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Yazıcı, herhangi bir tarifeye bırakmaksızın 'hesap işletim ücreti'nin tamamen yasaklandığını söyledi. Yazıcı, "Finans kuruluşlarını köşeye sıkıştırıcı bir tutum içerisinde olmayacağız. Burada esas olan verilen hizmete karşın alınan ücretin hakkaniyet kurallarına uygun olmasıdır" dedi.