Çıkmaz sokak

Lobiler faizi artırmak için kura saldırıp, istediğini aldı. Enflasyon hedefini tutturamayan Merkez Bankası, başarısızlığı yüksek kura bağladı. Lobi tekrar 'Enflasyon fazla, faiz indirme' çağrısı yaptı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Mayıs 2014 Güncelleme 07 Mayıs 2014, 00:00
Çıkmaz sokak

İÇİNDEKİLER

Merkez Bankası asıl görevi olarak enflasyonu gösterse de bu işte başarılı olamadı. Tahminlerinde enflasyonun Nisan ve Mayıs'ta yükseleceğini açıkladı. Dediği gibi, enflasyon Nisan'da zirve yaptı. Merkez bu kez de enflasyon artışını kurun yüksekliğine bağladı. "Peki kur faiz artırımına rağmen neden yükseldi?" sorusunun cevabı ise lobide saklı. Faizci lobi, 17 Aralık sonrası Merkez'e faiz baskısı için kura saldırarak doları 2.30'lara kadar çıkardı. Merkez, Ocak ayında yaptığı rekor faiz artışı ile paradan para kazananın ekmeğine yağ sürdü, üretime, büyümeye, yatırıma sırtını döndü.

LOBİ DEVREDE
Lobinin baskısına boyun eğen Merkez, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ve iş dünyasının 'faizi indir' seslenişlerine ise uzun bir süre kulak tıkadı. Son olarak, Türkiye'nin ekonomik tablosu karşısında daha fazla direnemeyen Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Faizi indirebiliriz" açıklaması yaptı. Piyasa ne kadar indireceğini tartışırken, bu açıklamanın hemen ardından lobi tekrar baskıya başladı. Rantiyeciler hemen sahne aldı. Lobi, Merkez'e enflasyon baskısı yaparak, faizi bir süre daha yüksek tutmak için devreye girdi. Lobi sözcüleri ve özellikle bankalar, "Faiz inerse enflasyon tırmanır" tehditlerini savurmaya ilk günden başladı. Bu arada yüksek kur, yüksek enflasyon ve yüksek faiz arasında sıkışan vatandaşın gider faturası her ay kabarıyor.

KALKINMA NEREDE?
Vatandaş ay sonunu getirme derdinde iken, Merkez "Beni sadece enflasyon ilgilendirir" dediği konuda da başarısız oluyor. Merkez'in 'Kuruluş Kanunu'nun 4'üncü maddesini hatırlatalım: "TCMB'nin temel amacı fiyat istikrarını sağlamaktır. Banka temel amacıyla çelişmedikçe, ülkenin kalkınması için uygulanacak politikaları da desteklemeye çalışmaktadır." Enflasyonu, büyümeyi bir kenara bırakan Merkez'in, bu tabloda, kalkınma politikalarından da, vatandaştan da vazgeçtiği görülüyor.

Uyum içindeler...

Lobi: Kur yükseliyor. Faizi artır.
Merkez: Kur çıktı. Faizi artırıyorum.
Lobi: Faizi indirme, kur yükselir.
Merkez: Kur yüksek, yavaş indiririm.
Lobi: Enflasyon artarsa faiz düşmez.
Merkez: Enflasyon Mayıs'ta artacak. Bunun sebebi yüksek döviz kuru.

Cevabı belli sorular...
Kuru kim artırdı?: Lobilerin manipülasyonları.
Faizi kim artırdı?: Lobi baskısıyla Merkez Bankası.
Faiz inecek mi?: Enflasyon düşerse inecek.
Enflasyon kimin görevi?: Merkez Bankası'nın.
Merkez ne yapıyor?: Lobiye uyum sağlıyor!
Lobi ne yapıyor?: Kaynaklarımızı emiyor.
Vatandaşa ne oluyor?: Parası eriyor.