Taksim'i bırak işçinin derdine bak

Bazı sendikaların 'Taksim' inadı, 1 Mayıs'ta işçilerin sorunlarının ön plana çıkmasını engelledi. Tazminat, ücret, kayıt dışı gibi konular unutuldu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Mayıs 2014 Güncelleme 02 Mayıs 2014, 01:52
Taksim’i bırak işçinin derdine bak

İÇİNDEKİLER

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü coşkusuna, Taksim inadı gölge düşürdü. Bazı sendikalar, işçilerin sorunlarını dile getirmek yerine ısrarla 'Taksim'e çıkmak istedi. Bu duruma işçilerin büyük bölümü tepki göstererek, "Bizim konuşulması gereken pek çok sorunumuz var. Tazminat, ücret, kayıt dışı çalışma sorunlarımızın başında. Bunları konuşmayı bırakıp, Taksim diretmesine gitmenin ne anlamı var" dedi. İşçilerin konuşulmasını istediği sorunları, TAKVİM gündeme getirdi. İşte işçilerin sorunlarından bazıları: Türkiye'de işçilerin yüzde 90'ından fazlasının tazminat sorunu bulunuyor. Tazminat alamıyorlar. Toplam çalışanların yarısı asgari ücretli. Bir kısmı gerçekten bu miktarda maaş alırken, bir kısmı ise sadece kağıt üstünde asgari ücretli. Çünkü gerçek maaşları bordrolarında görünmüyor. Bu şekilde devlet kayba uğratıldığı gibi, işçinin tazminatı, ileride alacağı emekli maaşı düşürülüyor.

GİRDİ-ÇIKTI SORUNU

Son yıllarda azalsa da kayıt dışılık var. Son açıklanan verilere göre; herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmadan çalışanların oranı yüzde 33.6. Bazı sektörlerde kayıt dışılık daha yüksek. 300-500 lira gibi ücretlerle sigortasız olarak çalıştırılanlar bulunuyor. Hâlâ bazı işyerleri, işçilerine fazla çalışma yaptırdığı halde, bunun karşılığını ödemiyor. Bayramlarda, resmi tatillerde çalışan işçilere, daha yüksek ödeme yapılması gerekirken, bunu vermeyen işyerleri bulunuyor. Yıllık izin hakkı, bazı işyerinde yasalara göre kullandırılmıyor. Haftalık izinlerinde sorun yaşayan işçiler de var. Taşeron şirketlerde girdi-çıktı yapılarak işçilerin tazminat ve izin hakları yok ediliyor. Kamuda çalışanlar farklı statüler yüzünden, kadro ve zam taleplerine karşılık bulamıyor.

TÜRK-İŞ VE KAMU-SEN KADIKÖY'DE

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, taşeron işçilerin sorunlarına değinerek, "Sendikaların talebi doğrultusunda bu yeni çıkacak yasa taşeron işçilerimizin kıdem tazminatını kapsayacak" ifadesini kullandı. Türkiye Kamu- Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da "Taşeronlaşma aldı başını gidiyor. Bakın kamuda 550 bin taşeron çalışan var. Belediyelerle bu rakam 1 milyon" dedi.

MEMUR-SEN DİYARBAKIR'DA

Memur-Sen
Başkanı Ahmet Gündoğdu, "1 Mayıs ayrılık değil, kardeşlik bayramıdır. Çatışma değil, emek ve dayanışma bayramıdır. Kutuplaşma değil, bütünleşme bayramıdır" dedi. Gündoğdu, 1 Mayıs'ı kavga nedeni olmaktan çıkarmak için Diyarbakır'ı seçtiklerini söyledi.

HAK-İŞ KAYSERİ'DE

Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, "Taşeronlaşmaya hayır diyoruz, mevsimlik işçilerin sorunu çözülsün diyoruz. Kamuya kadrolu işçi alınsın diyoruz. Taşeron işçilerin sorunları çözülmeli. Kamudaki statü karmaşasına son verilmeli. 4C'lilerin sorunları çözülmeli" dedi.