Emekliye eşit zam

Türkiye'de sayıları 10 milyonu geçen emekliler farklı şartlarda zam alıyor. Oysa 2008'de bütün kurumlar SGK çatısı altında birleşti. Şimdi emekliler için eşit zam verilmesi tartışmaya açılıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Nisan 2014 Güncelleme 27 Nisan 2014, 00:00
Emekliye eşit zam

İÇİNDEKİLER

Türkiye, 2008'de yapılan sosyal güvenlik reformuyla daha önce farklı yapılarda olan Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ve Bağ-Kur'u aynı çatı altında birleştirdi. Böylece tüm çalışanlar ve emekliler için çatı örgüt Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) oldu. Buna rağmen emekliler için yapılan bazı uygulamalarda ayrılıklar sürdürülüyor. Örneğin emeklilerin maaşına haciz konulmaması uygulaması memur emeklilerine uygulanmıyor. Yine emeklilerin maaş hesaplama ve artış sistemi de farklılık gösteriyor. Memur emeklileri memurlar için toplu sözleşme görüşmelerinde zam alırken, diğer emekliler; yani işçi ve esnaf emeklileri bundan yararlanamıyor. Memur emeklileri hem toplu sözleşme zammı hem enflasyon farkı alabilirken, işçi ve Bağ-kur'lular sadece enflasyon farkı alabiliyor. Dün TAKVİM'in gündeme getirdiği, 'bütün emeklilere toplu sözleşme' talebi büyük yankı uyandırdı. Emekliler 'Madem kurumlarımız birleşti, öyleyse 10 milyon emeklinin tamamı toplu sözleşmeden yararlansın' isteğini dile getirmişlerdi.

ARTIŞLAR BİRLİKTE OLSUN
Emekliler yapılacak zam ve enflasyon farklarının ayrım olmadan 10 milyon emeklinin tamamını kapsamasını istiyor. Bunun toplu sözleşme yoluyla da olabileceği gibi, ayrı bir zam sistemiyle gerçekleştirilebileceğini söyleyen emekliler taleplerini şöyle dile getiriyor: "Emekliler arasında ayrım olmamalı. Herkes eşit muamele görmeli. Bir kısım emekli toplu sözleşme ile zam alırken büyük bir kısım ise enflasyon artsın diye dua ediyor. Burada adalet olmalı ve bütün emekliler bir tutulmalı. Böylece emekliler arasındaki maaş uçurumları da giderilmiş olur."

BU SENE ZAM YÜZDE 8.27

Bu yıl memur emeklileri toplu sözleşme gereğince Ocak ayında seyyanen zam aldılar. Ayrıca bu yıl enflasyon farkı almayacaklar. Fakat işçi ve Bağ-Kur emeklileri sadece enflasyon farkı alacak. Bu emekliler Ocak ayında yüzde 3.27 oranında bir farkı aldı. Bu yılın ilk 6 ayında oluşacak enflasyon ise Temmuz'da maaşlara yansıyacak. Açıklanan enflasyon oranları değerlendirildiğinde emeklilere Temmuz'da yüzde 5'i bulan bir farkın verilmesi öngörülüyor. Farkın yüzde 5 olması durumunda İşçi ve Bağ-Kur emeklilerinin 2014 yılında maaşlarındaki artış yüzde 8.5'i bulmuş olacak.