Tekel oldu

Aydın Doğan, bir tekel de İstanbul'daki AVM'lerde kurdu. D&R'ların açıldığı alışveriş merkezlerine 'Başka firma almayın' baskısı yapıldığı iddia ediliyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Mart 2014 Güncelleme 19 Mart 2014, 01:58
Tekel oldu

İÇİNDEKİLER

Yayın organlarıyla paralel yapıya destek veren Aydın Doğan, kitap firmasıyla da tekelleşme yoluna girdi. Doğan Grubu'na ait D&R kitap ve müzik marketlerinin, İstanbul'daki alışveriş merkezlerinde (AVM) aynı alanda başka firmaların mağaza açmaması için baskı yaptığı iddia edildi.

VATANDAŞA YANSIYOR
İstanbul'daki 36 büyük AVM incelendiğinde, bunların 25 tanesinde D&R marketler rakipsiz olarak tek başına yer alıyor. Sadece 11 AVM'de D&R ile birlikte diğer markalara ait mağazalar da yer bulabiliyor. Yeni Şafak'ın haberine göre; bu sistem sayesinde Aydın Doğan, söz konusu pazarın yüzde 70'ini tek başına kontrol ediyor. D&R'ın bulunduğu AVM'lere giremeyen birçok marka temsilcisi, Doğan Grubu'nun, mağaza açacağı alışveriş merkezlerine başka kitabevlerinin girmemesini şart koştuğunu söyledi. Böylece AVM'ler de D&R'a öncelik tanıyarak bu tekelleşmeye öncülük ediyor. İstanbul'da bu tekelleşme vatandaşa da olumsuz yansıyor. Rekabetin olmadığı bu sektörde kitaplar yüksek fiyatlar konularak satılıyor. Vatandaşlar daha ucuza alacakları kitapları, pahalıya satın almak zorunda kalıyor. İstanbul'daki 36 büyük AVM'nin sadece 11'inde D&R dışında Remzi Kitabevi'nin 5, Nezih Kitabevi'nin 4, İnkilap'ın 2 ve NT ile Assouline'nin 1'er mağazası bulunuyor.

YAYINEVLERİ DE ŞİKAYETÇİ
D&R'ın kitap aldığı yayınevi sahipleri de ödemelerin geç yapıldığından şikayetçi. Bir yayınevi yöneticisi, şunları söyledi: "Tahaahhüt edilen ödemeler zamanında yapılmıyor. D&R, ödeme yapacağı zaman ise bizden aldığı kitapların bir kısmını iade ederek düşük para veriyor. Daha sonra tekrar kitap talep edip iade ettiği kitapları yeni siparişmiş gibi alıyor."