Skandal & Palavra

Her fırsatta ekonomimizi zayıf göstermeye çalışan derecelendirme kuruluşlarından S&P, görünümü değiştirip faiz lobisinin ekmeğine yağ sürdü. Kuruluşun geçmişi ise gerçek amacını ortaya koyuyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Şubat 2014 Güncelleme 09 Şubat 2014, 01:28
Skandal & Palavra

İÇİNDEKİLER

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's (S&P) önceki gün yaptığı açıklama ile Türkiye'nin kredi not görünümünü durağandan negatife çevirdi. Bu bir not indirimi değil, sadece notun görünümü değişti. S&P son olarak Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin bir altı olan BB+ olarak belirlemişti. Kararın piyasalara etkisinin sınırlı olacağını düşünüyoruz. Fakat S&P bu kararı ile yine bir skandala imza atmış oldu. S&P'nın altına imza attığı skandal kararların sayısı o kadar fazla ki tamamını burada, yazmak mümkün değil. S&P'nin yakın tarihteki skandallarına bakıldığında şirketin açıkladığı kredi notlarının güvenirliliğine siz karar verin.
Her yerde aynı oyun!

11 Kasım 2011
S&P, Fransa'nın kredi notunun düşürüldüğünü açıklıyor. Fransız mali piyasalarında kısa süreli endişeye yol açıyor. Daha sonra şirket, Fransa'nın kredi notunun düşürüldüğünü duyuran ilk mesajın teknik bir hata yüzünden gönderildiğini açıklıyor.

17 Kasım 2011
S&P, Brezilya'nın kredi notunu, küresel yavaşlama esnasında gösterdiği güçlü performanstan ötürü 'BBB-'ye yükseltti" mesajını yayınlıyor. Ardından da hatasını fark ederek, 16 dakika içinde mesajın, kredi notunun 'BBB'ye yükseldiğini belirten doğru ve düzeltilmiş hâlini tekrar yayınlıyor.

8 Mayıs 2012
S&P, Türkiye'nin kredi not görünümünü durağana düşürüyor. Ardından Türk bankacılık sektörünün önde gelen altı bankasının da not görünümünü 'pozitif'ten, 'durağan'a çevirdiğini açıklıyor. Bu kararında ise Türk bankalarının yurt dışından dolar cinsi yaptığı borçlanmayı 'TL' olarak dikkate alarak 'TL değer kaybederse, zor durumda kalırlar' değerlendirmesiyle büyük bir hataya imza atıyor.

9 Mayıs 2012
S&P, Türkiye'nin not kararını, ekonomi yönetiminin haberi olmadan açıkladığı için "Kusura bakmayın analistler yeni" diye Türkiye'den özür diliyor. S&P analistleri ekonomi bürokratlarının bilgisine başvurmadan hatalı veriler ile rapor hazırlıyor. S&P yöneticileri, raporun hazırlanması ve raporun açıklanması esnasında yaptıkları hata ile tarihi bir skandala daha imza atıyor.

7 Şubat 2013
ABD'nin küresel kriz öncesinde konut kredilerindeki riski saklayan S&P'ye açılan 5 milyar dolarlık davada, analistlerin, 'İneklerin düzenlediği anlaşmaya bile not veririz' mesajı ortalığı karıştırıyor. ABD Adalet Bakanlığı'nın, Los Angeles Federal Mahkemesi'ne sunduğu 119 sayfalık dilekçenin detaylarında S&P'nin ayrım yapmadan her şeye not verecek kadar gayri ciddi davrandığını ortaya koyuyor.

18 Temmuz 2013
S&P, 3 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye karşı yapılan darbe sonrası Mısır'ın kredi notunu "durağan" bir görüntüyle değiştirmeyeceğini açıklıyor. S&P, Körfez ülkelerinin ülkeye sağladığı 12 milyar dolarlık yardımla, 3 Temmuz'da yaşanan darbenin getirdiği kargaşa ortamının etkilerinin bir parça hafiflediğini ifade ediyor. S&P, "Darbeyi finanse eden birçok ülke var. Bu paralar Mısır'a yeter" diyerek ülkenin notunu değiştirmiyor.