Dolar borcu olana müjde

Hükümete darbeyi hedefleyen 17 Aralık operasyonu kuru aşırı artırdı; döviz borçlusu zora düştü. Borcu katlanan vatandaşın imdadına Borçlar Kanunu yetişti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Ocak 2014 Güncelleme 04 Ocak 2014, 02:03
Dolar borcu olana müjde

İÇİNDEKİLER

17 Aralık'ta başlayan ve hükümeti devirmeyi planlayan operasyon, ülke ekonomisine büyük zarar verdi. Operasyon nedeniyle artan faiz ve kur nedeniyle ekonomiye 105 milyar liralık darbe geldi. Uzmanlar, asıl darbenin ise tüketici kredisini dövizle alan ya da kirasını dövizle ödeyenlere geleceğini belirtiyor. Dolar 2.1885 TL'ye kadar çıktı. Euro ise 2.9890'ı gördü. Ancak bu tip sıkıntıları olanların imdadına Borçlar Kanunu'nun 'Aşırı İfa Güçlüğü' maddesi koşuyor. Avukat Cevat Kazma, 'Aşırı İfa Güçlüğü' maddesinin bu kapsamdaki döviz borçluları için uygulanabileceğini belirtti. Kazma, daha önceki kanunda bu durum açıkça ifade edilmemiş olmasına rağmen dövizle borçlanan kişilerin 1994, 2001 ve 2010 yılındaki ekonomik krizlerde mahkemenin verdiği "Aşırı İfa Güçlüğü ve Sözleşmenin Uyarlanması" kararıyla borçlarını TL üzerinden ödediklerini söyledi.

ÖNGÖRÜLMEYEN SIKINTI
Ticari kredilerin bu kapsama girmediğini kaydeden Cevat Kazma, "Taraflarca öngörülemeyen ve öngörülmesi de beklenmeyen olağanüstü bir durum, borçludan kaynaklanmayan bir sebeple ortaya çıkabilir. Bu sıkıntı ile karşılaşanlar bu avantajdan yararlanabilir" diye konuştu.

MAHKEME İNDİRMİŞTİ
Kur artışından kaynaklanan ödeme sıkıntısıyla ilgili mahkeme tüketici lehine karar verdi. Bursa'da 6 yıl önce bir bankadan geri ödemesi 55 bin lira olan 47 bin liralık kredi kullanan kişi, Japon Yeni'ne endeksli olduğu için borcu 99 bin liraya yükselince dava açtı. Mahkeme de, 20 ay kalan bundan sonraki taksitlerin bin 453 liradan bin 25 liraya düşürülmesine hükmetti.

ARTAN FiYATLARA AKADEMİK TÜYO
Yeni yılın ilk günleri zamları da beraberinde getirdi. Bakanlar Kurulu, otomobil, alkollü içki, sigara ve cep telefonunda Özel Tüketim Vergisi'ni (ÖTV) çeşitli oranlarda artırdı. Yaşar Üniversitesi akademisyenleri, zamlara karşın vatandaşların cebini rahatlatacak tasarruf önerilerinde bulundu:

FATURALARI AZALTIN
Kredi kartı sayısını azaltın, hatta mümkünse tek kart ile masrafı düşürün. Birikimlerinizi mevduat hesapları ile değerlendirebilirsiniz. Harcamalarınızı nakit yapın. Cebinizde olmayan parayı harcamaktan kaçının. Evde alınacak küçük tedbirlerle enerji faturaları yüzde 30 azaltılabilir. Eğer GSM hattınızda internet paketiniz varsa, uygun programlarla konuşma ve SMS giderlerinden tasarruf edebilirsiniz. Haftalık bir yemek listesi oluşturarak, eksiklerinizi tespit ederek gıda alışverişinizi yapabilirsiniz. Market alışverişlerinde, ürünü farklı seçeneklerle ve farklı fiyatlarla bulma şansına sahip olabilirsiniz.

İbrahim ACAR