Türkler geliyor

AB ile vize anlaşması yarın imzalanıyor. Para harcayan Türkler Avrupalıların krizden çıkmak için umudu oldu. Vize varken bile 10 ayda yurtdışında 6 milyar lira harcadık

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Aralık 2013 Güncelleme 15 Aralık 2013, 01:29
Türkler geliyor

İÇİNDEKİLER

Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği ülkelerine vizesiz seyahat etmesini sağlayacak Geri Kabul Anlaşması yarın imzalanıyor. Vize muafiyeti sürecini başlatacak anlaşma sonrasında kısa süreli vizesiz girişlerin hemen başlaması bekleniyor. Bu konuda anlaşmanın neler getireceği, yarın yapılacak açıklamalarla belli olacak. Ancak kulislere sızan bilgilere göre, 2-3 haftalık turistik seyahatler için vizelerin hemen kaldırılacağı belirtiliyor. Türklerin vizesiz seyahat etmesiyle ilgili çalışmalar içeride hem vatandaşları hem de turizmcileri memnun ederken, Avrupalılara da bayram yaptırıyor. Krizin pençesindeki Avrupa ülkeleri 'para harcayan' Türk turistlerin kendilerine ilaç olacağını düşünüyor. Geçmiş dönemlerine aksine Türkler artık yurtdışına göçmen olarak değil, alışveriş yapmaya ve gezip eğlenmeye gidiyor. Bu durum rakamlara da yansıyor. Vize uygulaması olmasına rağmen yurtdışında Türk vatandaşlarının yaptıkları harcamalar son dönemde katlanarak arttı.

38 MİLYON ALIŞVERİŞ YAPILDI
Ocak-Ekim döneminde yurt dışında yerli kredi kartlarıyla yapılan alışveriş tutarı, yüzde 27.4 artışla 6 milyar 183 milyon 720 bin lira oldu. Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) verilerine göre, yılın 10 ayında vatandaşların kredi kartlarıyla yurt dışında yaptığı alışveriş işlem adedi yüzde 39.5 artışla 38 milyon 911 bin 701 olarak kayıtlara geçti. Kredi kartlarıyla yurt dışında yapılan alışveriş tutarı günde ortalama 20.3 milyon lira oldu. Söz konusu dönemde, en fazla alışveriş 841 milyon 680 bin lirayla Ekim'de, en az alışveriş ise 550 milyon 770 bin lirayla Haziran'da gerçekleştirildi. Yerli banka kartlarıyla ise yurt dışında ocak-ekim döneminde 1 milyon 351 bin 381 işlem yapıldı.

ÇIKIŞ HARCI KALKIYOR
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yurtdışı çıkış harcının kaldırılması konusunda, "Maliye Bakanı arkadaşımla bunu konuşacağım. İnşallah öyle bir formülasyon yaparız" dedi. Yazıcı, TBMM'de çıkış harcının kaldırılıp kaldırılmayacağı konusundaki soruyu cevaplandırırken, "Olabilir" yanıtını verdi.

Vize kalkıyorVize kalkıyor